Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τα σκυλιά και τα παιδιά


Τα σκυλιά και τα παιδιά είναι ιδανικοί σύντροφοι. Οποιοσδήποτε έχει μεγαλώσει με την συντροφιά ενός σκύλου ξέρει ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να συγκριθεί με μια τέτοια φιλία.


Τα περισσότερα από αυτά έρχονται σε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες τους και καθώς μπορεί να αποτελούν πιθανούς φορείς παθογόνων μικροβίων, ιών, παρασίτων και μυκήτων, είναι δυνατόν να αποβούν επιβλαβείς για αυτούς και ιδιαίτερα για τους νεόπλαστους οργανισμούς των μικρών παιδιών. Γι’ αυτό, για όσα από αυτά ενδείκνυται κάποιο εμβολιακό και αποπαρασιτικό πρόγραμμα, αλλά και οι συχνές ιατρικές εξετάσεις, θα πρέπει να εφαρμόζονται από τον κτηνίατρο με μεγάλη συνέπεια. Επίσης θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες υγιεινής, οι οποίοι πρέπει να υιοθετηθούν κυρίως από τα παιδιά. Τέτοιοι είναι το πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι και την επαφή με το ζώο, τη διατήρηση του χώρου στο οποίο κινείται το κατοικίδιό μας καθαρού και τέλος το συχνό πλύσιμο αυτού, ανάλογα βέβαια πάντα με το είδος του ζώου, ώστε να διατηρείται κι αυτό καθαρό.

Ένα ιδανικό κατοικίδιο για τα παιδιά πρέπει να συνδυάζει έναν ικανοποιητικό αριθμό προσόντων. Πρέπει να είναι ένας ακούραστος σύντροφος στο παιχνίδι, να μην γίνεται ποτέ επιθετικός, θορυβώδης και νευρικός. Σαν γενικό κανόνα , οι σκύλοι και κυρίως οι ποιμενικοί, όπως τα κόλεϋ, ο γερμανικός ποιμενικός, καθώς και οι διασταυρώσεις τους, είναι ιδιαίτερα καλά με τα παιδιά. Αντίθετα σκυλιά επιθετική συμπεριφορά όπως τα πιτμπουλ, ντοπερμαν, ροτβαϊλερ και μεγάλοι δανοί δεν ενδείκνυνται για παιδικοί σύντροφοι. Τελικά όμως, το πώς συμπεριφέρεται ένα σκυλί με τα παιδιά, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ως ξεχωριστό ζώο, αλλά και πως θα του συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Γι’ αυτό πέρα από το είδος του κατοικίδιου ζώου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην επιλογή της κατάλληλης φυλής, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου