Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στον πυρετό των συσκευών αφής










Στην εποχή που η τεχνολογία αφής έχει γίνει εργαλείο καθημερινής χρήσης και δύσκολα πλέον εντυπωσιάζει, καλούμαστε να κρατήσουμε το σκορ στην αναμέτρηση των συσκευών για το βραβείο που θα κερδίσει τα δικά μας χρήματα.


Απο τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε το θρυλικό iphone , έχει επικρατήσει η κυριαρχία της apple με μια σειρά απο συσκευές (iphone4, ipad, ipad2) που η ποιότητα κατασκευής τους και η εμπειρία που προσφέρουν εντυπωσιάζουν τόσο τους απλούς χρήστες όσο και τους ειδήμονες।
Στον αντίποδα , η ανάπτυξη του λογισμικού android της google με τα μπισκοτο-ονόματα δείχνουν ότι η apple δεν είναι η μόνη εταιρία εκει έξω που προσπαθεί να προσφέρει αυτή την αίσθηση της άμεσης και ομαλής ανταπόκρισης που προσφέρει το iphone και το ipad। Η πιο διαδεδομένη έκδοση είναι ή 2.2 που ονομάζεται froyo και είναι μια μεγάλη βελτίωση έναντι της πρώτης 2.1 που ήταν στην ουσία δοκιμαστική. Η επόμενη έκδοση 2.3 (Gingerbread) είναι αυτή που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή απο τα περισσότερα τηλέφωνα της αγοράς ενώ το γραφικό περιβάλλον παρουσιάζεται σχεδόν τρισδιάστατο.
Η δημιουργία της πλατφόρμας 3.0 (Honeycomp) με την παράλληλη εξάπλωση του "ταμπλετικού" πυρετού αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη απειλή στην κυριαρχία της apple η οποία οδήγησε στην πλήρη ανατροπή του ανταγωνισμού με την έκδοση μιας ακόμα πλατφόρμας με όνομα γλυκού. Το Ice Cream Sandwitch (android 4.0) είναι το νέο λειτουργικό σύστημα των κινητών τηλεφώνων που προσφέρει εμπειρία αντάξια (και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καλύτερη) του iphone 4 ενώ παραμένει ανοιχτό για το χρήστη στον τομέα συνδεσιμότητας συσκευών και ανταλλαγής αρχείων σε αντίθεση με το λειτουργικό ios4 των συσκευών της apple









To αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι για τις νέες αυτές τεχνολογίες οι μέσοι χρήστες εν καιρώ κρίσης θα χρειαστεί να περιμένουν καθώς τα νέα λειτουργικά συστήματα δεν έρχονται χωρίς κόστος. Κάθε νέο λειτουργικό απαιτεί μεγαλύτερο επεξεργαστή και μεγαλύτερη μνήμη απο τα προηγούμενα οπότε το να αναβαθμίσουμε τα τηλέφωνά μας στη νέα έκδοση του ios ή του android αντίστοιχα δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Η καινούρια έκδοση μπορεί να τρέχει πιο αργά σε συσκευές σχεδιασμένες για προηγούμενες εκδόσεις, οπότε η εντυπωσιακή εμπειρία που αναζητάμε πολλές φορές απαιτεί να βάλουμε εκ νέου το χέρι στην τσέπη και δυστυχώς όταν η τεχνολογία λογίζεται ημερών ή εβδομάδων, το νέο έξοδο είναι - αναλόγως την περίπτωση - απαγορευτικό.
Πηγές :
The Galaxy Nexus Outperforms the iPhone 4S
Introducing Android 4.0 Ice Cream Sandwitch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου