Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κάθε αρχή και δύσκολη


Είναι γεγονός πώς πλέον οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα αν δεν αλλάξουμε την νοοτροπία μας ως άνθρωποι. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως στην καθημερινότητα μας εμείς;

Από μικρή ηλικία είναι καλό ο άνθρωπος να αρχίζει να τον απασχολεί το μέλλον της γης, ποτέ όμως δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποια στιγμή. Όπως λένε άλλωστε όλοι «κάθε αρχή και δύσκολη». Την πρώτη φορά θα δυσκολευτεί ώσπου να συνηθίσει στην συνέχεια όμως θα του γίνει μια συνήθεια. Μία καλή αρχή λοιπόν θα ήταν να μάθουμε να κάνουμε ανακύκλωση στα είδη όπου μπορούν να ανακυκλωθούν (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιου) διαχωρίζοντας το ένα αντικείμενα από το άλλο.

Στην συνέχεια να αλλάζαμε τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, στο γραφείο μας και γενικά οπουδήποτε σε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Κοστίζουν κάτι παραπάνω αλλά αποζημιωνόμαστε καθώς έχουν λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και αντέχουν περισσότερο από τις συμβατικές λάμπες.

Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (stand-by).Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε το χρόνο 30 ευρώ.

Αφαιρούμε από την πρίζα του φορτιστές κινητού και ασύρματου τηλεφώνου όταν οι συσκευές μας είναι φορτισμένες. Όταν τους ξεχνάμε δεν σημαίνει πως δεν καίνε ρεύμα.

Μαγειρεύουμε φροντίζοντας η κατσαρόλα να είναι ακριβώς πάνω στο μάτι της κουζίνας μας έχοντας το καπάκι πάντοτε κλειστό. Σβήνουμε το φαγητό δέκα λεπτά πριν γίνει. Η θερμοκρασία είναι αρκετή για να γίνει το φαγητό. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο τις κουζίνας άσκοπα παρά μόνο όταν γίνει. Όταν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο καταναλώνετε περισσότερο ρεύμα από όταν είναι κλειστός.

Τέλος, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων στους 30 βαθμούς και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου