Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ Α.Ε.Ι.


Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τα ελληνικά πανεπιστήμια στη λίστα των βρετανικών site για τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Βρίσκονται αρκετές θέσεις κάτω ακόμα και από πανεπιστήμια τριτοκοσμικών χωρών.

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την 177 θέση που κατείχε στην περσινή λίστα κατρακύλησε στην 286.Βρίσκεται αρκετά κάτω από πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως η Μαλαισία, η Ταϋλάνδη και η Ινδονησία.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια “πατώνουν” ! Μία φράση που ακούγεται από τα στόματα χιλιάδων φοιτητών στη χώρα μας. Τα προβλήματα είναι πολλά και απ ότι φαίνεται με την πάροδο του χρόνου γίνονται ακόμα περισσότερα. Μεγάλο είναι το πρόβλημα των καθηγητών καθώς εργαστήρια και μαθήματα αναγκάζονται πολλές φορές να τα κάνουν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Επίσης από φέτος έχουν ξεκινήσει περικοπές σε πολλά συγγράμματα. Στη θεατρική σχολή έχουν περικοπεί τα 40 από τα 120 συγγράμματα που έπαιρναν οι φοιτητές.

Το πανεπιστήμιο Αθηνών πέρυσι βρισκόταν ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου. Μαρτυρίες φοιτητών όμως δείχνουν πως η κατάσταση που επικρατεί εκεί δεν είναι και η καλύτερη. Και αυτό γιατί όταν στα αμφιθέατρα γίνονται μαθήματα οι περισσότεροι κάθονται όρθιοι καθώς τα καθίσματα που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι περισσότεροι φοιτητές απογοητεύονται γρήγορα από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το πτυχίο τους φοβούνται ότι θα είναι χωρίς αντίκρισμα και δεν μπορούν πια να ελπίζουν σ ένα καλύτερο μέλλον. Γι αυτό όλο και πιο πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν για τις σπουδές τους κάποιο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό καθώς και την μόνιμη εγκατάσταση τους εκεί μετά την ολοκλήρωση τους, ώστε τα όνειρα τους για επαγγελματική αποκατάσταση να γίνουν πραγματικότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας ελπίζει η κατάσταση αυτή ν αλλάξει με τις αλλαγές που έχει προτείνει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διαβούλευση όμως δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς καθώς ήδη τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας έχουν απορρίψει τις προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου