Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Χρησιμοποιήστε σωστά τους κάδους ανακύκλωσης


Εδώ και αρκετό καιρό έχουν έρθει στις γειτονιές μας οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης, δίπλα στους κανονικούς κάδους.
Όμως είναι αρκετοί αυτοί που δεν ξέρουν πως να τους χρησιμοποιήσουν σωστά, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η διαδικασία της ανακύκλωσης μιας και δεν είναι καθόλου λίγα τα "άσχετα" αντικείμενα που πέφτουν μέσα στους μπλε κάδους.
Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει όλοι ότι δεν είναι όλοι οι κάδοι ίδιοι και πως ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον να ανασάνει μόνο και μόνο από μια απλή διαλογή των σκουπιδιών που μαζεύει στο σπίτι του.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν φροντίσει να αναγράφουν επάνω στους κάδους ποια είναι τα είδη προς ανακύκλωση, λίγοι όμως είναι αυτοί που το παρατηρούν .

Ας δούμε λοιπόν ποια υλικά είναι αυτά που πρέπει να ρίχνουμε μέσα στους μπλε κάδους:

Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας, συσκευασίες τετραπάκ

Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, αλουμινόχαρτο, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, κλειδιά κ.λ.π.

Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λ.π

Όλες τις πλαστικές συσκευασίες: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου, γάντια κουζίνας, κ.λ.π.

Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες, πλαστικές κουτάλες, πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λ.π

CD, DVD

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

  • Υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
  • Πλαστικές σακούλες
  • Μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η Ε.Ε.Α.Α. για την ανακύκλωσή τους)
  • Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
  • Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

Καθαρίζουμε τις συσκευασίες από πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο προτού τις πετάξουμε στους μπλε κάδους. Το πρόβλημα που δημιουργείται διαφορετικά είναι ότι αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι να σαπουνίσουμε τη συσκευασία – δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί, ούτε σπάταλοι στο νερό – αρκεί ένα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με χαρτοπετσέτες. Συμπιέζουμε όλες τις συσκευασίες προκειμένου να μειώσουμε τον όγκο των υλικών μέσα στους μπλε κάδους και να βοηθήσουμε όλους να μπορούν να συμμετέχουν χωρίς προβλήματα στη διαδικασία της ανακύκλωσης


Αφιερώστε λοιπόν λίγο από το χρόνο σας για μία τόσο σοβαρή και συμφέρουσα συνήθεια. Μάθετε την ανακύκλωση και κάντε τη μέρος της καθημερινότητάς σας.

Ευσταθίου Γ.