Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Πόσο πάει το μαλλί στη γέννα;


Όλοι λίγο πολύ έχουμε ή είχαμε κάποια στιγμή στην οικογένεια μας μια μέλλουσα μητέρα, πόσο όμως στοιχίζει ο τοκετός στα δημόσια νοσοκομεία στη σημερινή επoχή;
Πόσο βαθιά στην τσέπη θα βάλουν το χέρι τους οι μελλοντικοί γονείς; Κρίσημα ερωτήματα που προβληματίζουν τις οικογένειες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργείο, βαθιά στην τσέπη καλούνται να βάλουν το χέρι τους οι γονείς για να πληρώσουν τη νοσηλεία στα νοσοκομεία, τώρα μάλιστα που υπάρχει αύξηση στον αριθμό των τοκετών και όχι από άπορες ή μετανάστριες αλλά από ασφαλισμένες μέλλουσες μητέρες ,το κόστος της γέννας εκτοξεύεται στα ύψη λόγω των ενοποιημένων νοσηλίων.
Όσοι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν τις ημέρες νοσηλείας, που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, κινδυνεύουν με κατάσχεση της περιουσίας τους ,αφού ο λογαριασμός πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία αν δεν εξοφληθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία άλλαξε από τις αρχές του Οκτώβρη. Πρόκειται για συνολικά 700 κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία δημιουργούν νέες συνθήκες στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, τα ταμεία έχουν στην διάθεσή τους έναν κατάλογο με προκαθορισμένες τιμές,προκειμένου να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν σε κάθε περίπτωση ανάλογα βέβαια και με τη διάγνωση των γιατρών του ΕΣΥ.
Όσοι όμως δεν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο έχουν να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα, καθώς οι τιμές που έχει καθορίσει το υπουργείο είναι αρκετά τσουχτερές και κάθε άλλο παρά δημόσια θεωρείτε η υγεία. Ωστόσο και εκείνοι που καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο δεν σημαίνει ότι θα την γλιτώσουν. Επειδή, οι ημέρες της νοσηλείας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τρόικα είναι "κουρεμένες" έχοντας ως στόχο να εξοικονομηθούν 800εκ. ευρώ επιπλέον για το έτος 2012.
Πλέον ένας φυσιολογικός τοκετός στο δημόσιο Νοσοκομείο στοιχίζει 1175 ευρώ ενώ
η καισαρική 1540 με 4 ημέρες νοσηλείας.
Οι γυναίκες καλούνται να προκαταβάλουν ολόκληρο το ποσό στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων και στη συνέχεια να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να τους επιστραφεί κάποια στιγμή ένα μέρος του ποσού από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με τον κανονισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Τέλος, επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υπογράψει ήδη συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τα κλειστά νοσήλια, ενώ ακόμη 11 έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους
να συμμετέχουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου