Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το δάσος της Φολόης: ένας παραμυθένιος προορισμός!


Το δάσος της Φολόης: ένας παραμυθένιος προορισμός!




Μυθολογία

 Το θεσπέσιο δρυόδασος της Φολόης είναι ένας μοναδικός τόπος, καθώς είναι πλούσιος σε φυσική ομορφιά και βλάστηση. Υποθέτουμε λοιπόν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον επέλεξαν οι Αρχαίοι Έλληνες , οι οποίοι τοποθέτησαν εκεί την κατοικία των μυθικών κενταύρων.
 Ένας από τους άθλους του Ηρακλή διαδραματίζεται σε αυτό το μέρος. Πρόκειται για τον άθλο που αναφέρεται στον Ερυμάνθιο κάπρο και στους κενταύρους της Φολόης. Πηγαίνοντας ο Ηρακλής προς το όρος Ερύμανθος για να απαλλάξει την περιοχή από τα δεινά που προκαλούσε ο Ερυμάνθιος Κάπρος, φιλοξενήθηκε από τον Κένταυρο Φόλο που του πρόσφερε κρέας από κυνήγι και κρασί που του είχε κάνει δώρο ο Διόνυσος.
 Επειδή όμως το άρωμα από το κρασί ήταν πολύ δυνατό, οι γύρω κένταυροι αναστατώθηκαν και επιτέθηκαν στην παρέα. Σηκώθηκε λοιπόν ο Ηρακλής και τους αντιμετώπισε με τα βέλη του. Άλλους τους σκότωσε και άλλους τους κυνήγησε απαλλάσσοντας έτσι την περιοχή από την παρουσία τους. Επιστρέφοντας από την μάχη βρήκε τον φίλο του Φόλο να πεθαίνει γιατί τον είχε πληγώσει κατά λάθος με ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη του. Τότε ο Ηρακλής ενταφίασε τον φίλο του και έδωσε στην περιοχή το όνομα Φολόη προς τιμή του φίλου του. Στη συνέχεια πήγε στο βουνό Ερύμανθο και έφερε εις πέρας τον τέταρτο άθλο του με θύμα τον Ερυμάνθιο Κάπρο.


ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΝΕΣΣΟΣ



Που βρίσκεται;

 Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα.
 Αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά και είναι το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας.
 Κατά την διάρκεια της περιήγησης στο δάσος η θέα προς τα βουνά και την κοιλάδα του Αλφειού  είναι συναρπαστική, για αυτό και την προσελκύει ιδιαίτερα ο κόσμος.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ

Γιατί να τον επισκεφτείς…  


Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι ο ουρανός γιατί σου δημιουργεί αυτή η παράξενη αίσθηση σαν να προσπαθεί να στριμωχτεί ανάμεσα στα κλαδιά, να ανοίξει λίγο χώρο για να κατέβει το φως κάτω. Στο τόπο αυτό υπάρχουν με πέντε εκατομμύρια δρύες. 

1 σχόλιο:

  1. Για το δάσος της Φολόης και την ευρύτερη περιοχή υπάρχει και ο οδηγός VisitFoloi (http://www.visitfoloi.gr) με πολλές πληροφορίες, χάρτες, φωτογραφίες, βίντεο, δεδομένα gps κλπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή