Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

SOCIAL MEDIA: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Ή ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ???

      

SOCIAL MEDIA: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Ή ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ???
                   

 






Στις μέρες μας τα social media έχουν τον πρώτο λόγο. Η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν προσωπικούς λογαριασμούς σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό μπορεί κατά μια έννοια να θεωρηθεί ως θετικό , καθώς όλα αυτά συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση ενός ατόμου , στην ένταξή του σε ομάδες και στην εξοικείωσή του με αυτά.
Αν το εξετάσουμε από μια διαφορετική οπτική γωνία , τα social media στις μέρες μας ως επί το πλείστον είναι μια αρνητική επιρροή. Πλέον βλέπουμε μια μάζα ανθρώπων όπου η μόνη ενασχόλησή τους είναι εκείνη με το κινητό ή με τον προσωπικό υπολογιστή τους, χωρίς να μιλούν και χωρίς να έχουν προσωπική ζωή. Η ζωή τους πλέον είναι η ζωή των άλλων , η «παρακολούθηση» της ζωής των άλλων. Ο κάθε ένας που χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα εκθέτει την προσωπική του ζωή σε κοινή θέα. Κανένας δεν έχει χρόνο να βγει για μια βόλτα , να κάνει μια εποικοδομητική συζήτηση. Αντιθέτως , όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και μιλάνε στο chat. Μήπως τελικά αυτά τα μέσα μας αποξενώνουν αντί να μας φέρνουν πιο κοντά? Μήπως μας κρατάνε δέσμιους μιας πλασματικής-ψεύτικης πραγματικότητας που το μόνο που προσφέρει είναι η προσωπική ζωή των άλλων?
Για το λόγο αυτό , θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο σε όλα. Να είμαστε εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και να συμμετέχουμε σε ότι αφορά την εξέλιξή  μας , χωρίς όμως αυτές να επηρεάζουν τη ζωή και την προσωπικότητά μας!
                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου