Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

8 φυσικά συστατικά για ροφήματα που θα σε προστατεύσουν απ' το κρύωμα!


Με τι θα γεμίσεις το φλιτζάνι σου αν σου ζητήσω να ετοιμάσεις ένα ζεστό ρόφημα που θα κρατήσει ιώσεις και κρυολογήματα μακριά; Αν η μόνη σου απάντηση είναι το τσάι, για δες και εδώ...
Έτσι απότομα που έβαλε κρύο, μήπως πιάστηκες κι εσύ απροετοίμαστη; "Μπούκωσες", δυσκόλεψε η αναπνοή σου και σε έπιασε βήχας; Έχω εδώ οχτώ φυσικά συστατικά που θα σου προσφέρουν το πιο αποτελεσματικό "φάρμακο" στα απλά συμπτώματα του κρυολογήματος.

Άνθη χαμομηλιού, φύλλα φασκόμηλου και μολόχας, χυμός λεμόνι και καυτερή πιπεριά, μέντα ή μαντζουράνα; Η φύση σου προσφέρει απλόχερα όλα της τα όπλα για να αντιμετωπίσεις το κρύωμα, να καταπραΰνεις τους πόνους και τις ενοχλήσεις ή ακόμη και να προλάβεις τα συμπτώματα της απλής γρίπης.

1. Το ζεστό τσάι, εκτός από το γεγονός πως θα απαλύνει το πονόλαιμο και θα σε ζεστάνει, περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν το οργανισμό να προστατευθεί από το κρύωμα. Εσύ δε έχεις παρά να διαλέξεις το άρωμα που σου ταιριάζει και να μη ξεχάσεις να το απολαύσεις με μερικές σταγόνες λεμόνι.

2. Και η λεμονάδα (από φυσικό χυμό λεμονιού) θα σε κάνει "αδιαπέραστη" στις ιώσεις και το κρύωμα. βλέπεις το λεμονάκι με τη βιταμίνη C που περιέχει σε γενναιόδωρες ποσότητες θωρακίζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Φυσικά μερικές σταγόνες λεμόνι θα δώσουν άρωμα και έξτρα προστατευτικές ιδιότητες στο τσάι ή το χαμομήλι σου.

3. Μια μικρή λευκή μαργαρίτα με διαπεραστικό άρωμα. Το αφέψημα χαμομηλιού είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό και παράλληλα βοηθά πολύ στη καλύτερη λειτουργία της πέψης ως χωνευτικό. Θα σου φανεί βάλσαμο από τη πρώτη στιγμή που θα αισθανθείς αδιαθεσία, πονόλαιμο και πυρετό. Βράσε λοιπό τα λουλούδια του σε μπόλικο νερό. Σούρωσε το περιεχόμενο σε φλιτζάνι και απόλαυσε.

4. Η γλυκιά μυρωδιά του φασκόμηλου και η απαλή του γεύση θα γίνου ο αγαπημένος σου σύντροφος όσο κρυώνει ο καιρός. Και φυσικά, είναι αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό του στομάχου και τονωτικό του νευρικού συστήματος βοηθώντας να προλάβεις το κρύωμα ή να καταπραΰνεις τα συμπτώματα του. Βάλε αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε νερό που βράζει, σούρωσε και σέρβιρε.

5. Είσαι κι εσύ από αυτούς που γνωρίζουν το φυτό αυτό από τη έκφραση "μάνα, μαντζουράνα μου"; Κι όμως πρόκειται για βότανο της ελληνικής υπαίθρου (και όχι μόνο αυτής) που θα σε βοηθήσει να αναπνεύσεις ξανά, θα αποβάλει τη ένταση και το στρες και καταπραΰνει τους στομαχόπονους! Βράσε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Σούρωσε και σέρβιρε ζεστό με μέλι.

6. Τα πολύτιμα φυλλαράκια της μολόχας θα κάνουν θαύματα στη καούρα και τη δυσκολία του αναπνευστικού. Μάλιστα φαίνεται να έχει πολύ καλή επίδραση και στο γαστρεντερικό που συχνά επηρεάζεται από ένα κρύωμα.

7. Η καυτερή πιπεριά, όπως βέβαια και όλα τα μπαχαρικά σε μικρότερο όμως βαθμό, διευκολύνει την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μη φράζουν την αναπνοή. Τι μπορείς  κάνεις λοιπόν; να τρίψεις λίγη φρέσκια πιπεριά στο ρόφημα σου ή να το πασπαλίσεις με καυτερό πιπέρι σε σκόνη.

8. Δε είναι καθόλου τυχαίο που το βασικό της συστατικό, η μενθόλη, χρησιμοποιείται σε μια σειρά από αποσυμφορητικά μύτης και λαιμού. βοηθά στη καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού και συμβάλει ώστε να ανοίξουν οι αεραγωγοί της μύτης. Βάλε τα φυλλαράκια μέντας σε νερό που βράζει. Συνδύασε τα με φασκόμηλο, τσάι και χαμομήλι και σέρβιρε με μέλι και λεμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου