Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι οι αστερισμοί.

Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός πάντα γοήτευε τους ανθρώπους της γης σε όλες τις εποχές.
Έτσι οι αρχαίοι λαοί άρχισαν να αναζητούν στον ουρανό σχήματα και μορφές ενώνοντας με νοητές γραμμές τα λαμπρότερα αστέρια. Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους παρομοίαζαν τις μορφές που σχηματίζονταν στον ουρανό με θεότητες,  μυθικούς ήρωες ζώα και αντικείμενα. Έτσι γεννήθηκαν οι αστερισμοί, δηλαδή ομάδες αστεριών στον ουρανό που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους. Όλοι οι λαοί είχαν τα δικά τους ονόματα για τους αστερισμός ενώ οι πρώτες γραπτές αναφορές εμφανίζονται από τους Βαβυλώνιους και ύστερα από τους Έλληνες και τους Άραβες. Μεγάλες προσωπικότητες της Αρχαίας Ελλάδας κατέγραψαν σε κείμενα τους καταλόγους με τους αστερισμούς όπως τους είχαν χωρίσει την εποχή εκείνη, μαζί με τους μύθους που τους συνόδευαν.



Στην πορεία της ιστορίας τα αστέρια του ουρανού χωρίστηκαν σε αστερισμούς με πολλές παραλλαγές ανάλογα με την εποχή και το μέρος της γης, με διάφορους αστερισμούς να προστίθενται ή να αφαιρούνται και να αλλάζουν οι μορφές ή τα όρια τους. Έτσι σε διαφορετικά σημεία της γης υπήρχαν διαφορετικές εκδοχές του ουρανού ενώ και ο κάθε ουρανογράφος έβαζε τη δική του πινελιά στους χάρτες του και σχημάτιζε αστερισμούς με τη δική του φαντασία. Για να μπει μια τάξη στους αστερισμούς, το 1932, η Παγκόσμια Αστρονομική Ένωση συνεδρίασε και αποφάσισε να υιοθετήσει σαν παγκόσμια αποδεκτή την εκδοχή για τους αστερισμούς του Eugene Delporte ο οποίος είχε χωρίσει τον ουρανό σε 88 αστερισμούς με σαφώς καθορισμένα σύνορα. Έτσι, σήμερα αναγνωρίζουμε στον ουρανό 88 αστερισμούς οι πιο πολλοί από τους οποίους έχουν τα ονόματα ηρώων της ελληνικής μυθολογίας.
Στην Ελλάδα δεν είναι ορατοί όλοι οι αστερισμοί αλλά οι περισσότεροι από αυτούς. Οι αστερισμοί που είναι κοντά στο βόρειο ουράνιο πόλο είναι αειφανείς δηλαδή είναι ορατοί οποιαδήποτε στιγμή καθ όλη την διάρκεια του έτους. Τέτοιοι αστερισμοί είναι η Μεγάλη Άρκτος, η Μικρή Άρκτος και η Κασσιόπη. Αφανείς αστερισμοί είναι εκείνοι που βρίσκονται κοντά στον νότιο πόλο και δεν μπορεί να τους δει κανείς από τη χώρα μας. Τέλος, υπάρχουν οι αμφιφανείς αστερισμοί, που είναι και οι περισσότεροι, και οι οποίοι είναι ορατοί σε ορισμένες περιοχές και αόρατοι σε άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου