Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Zara ή μήπως Ζorba;



Ενα μπαρ στον δρόμο όπου θα άνοιγε το πρώτο κατάστημά του με ρούχα ο ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας Zara χάλασε τα πλάνα του να ονομάσει τη φίρμα του «Zorba»!



Oπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ομίλου, Χεσούς Ετσεβάρια, ο ιδρυτής της Zara, Αμάνθιο Ορτέγκα, είδε το 1975 τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη και εντυπωσιάστηκε από το ταμπεραμέντο του πρωταγωνιστή. Γι’ αυτό θέλησε να τον τιμήσει δίνοντας το όνομά του στο πρώτο του κατάστημα. Υπήρξαν όμως επιπλοκές.


«Δεν νομίζω ότι πίστεψε πως θα έγραφε ιστορία με αυτή την κίνηση, απλώς του άρεσε το όνομα. Ωστόσο υπήρχε ένα μπαρ που ονομαζόταν “Zorba” μόλις δύο τετράγωνα παρακάτω και ο ιδιοκτήτης του είπε στους ανθρώπους του Ορτέγκα ότι δύο “Zorba” στην ίδια γειτονιά θα μπέρδευαν τα πράγματα» εξήγησε ο Ετσεβάρια. Γιατί όμως επελέγη το όνομα Zara; «Οι τεχνίτες είχαν ήδη φτιάξει τα καλούπια για τα γράμματα στην επιγραφή, γι’ αυτό και τους άλλαζαν θέση για να δουν ποιος άλλος συνδυασμός θα μπορούσε να προκύψει εκτός από το Zorba. Τελικά, το πιο εύηχο ήταν το Zara» αποκαλύπτει ο Ετσεβάρια.

Η αλλαγή σίγουρα δεν βγήκε σε κακό στον 76χρονο ιδιοκτήτη της αλυσίδας, που βλέπει την αυτοκρατορία του να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και τα ρούχα του να έχουν φανατικούς ακόμη και στις τάξεις των διασήμων, όπως, για παράδειγμα, η δούκισσα του Κέιμπριτζ. Πρόσφατα, δε, ανακοινώθηκε ότι ο Ορτέγκα είναι ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία που ανέρχεται στα 53,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου