Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Από που πήραν το όνομά τους?


Οι λέξεις μπικίνι, ζιβάγκο , κολόνια , σαντιγί ,κονιάκ, σάντουιτς, σε όλους μας είναι γνωστές αλλά , δεν γνωρίζουμε όλοι από πού πήραν το όνομά τους.

Το μπικίνι ξέρουμε όλοι ότι είναι το μικροσκοπικό  μαγιό που αποτελείται από δύο μέρη. Έχει πάρει την ονομασία του από  την Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ  του Ειρηνικού, όπου το 1946 δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά οι πρώτες  ατομικές  βόμβες στις ΗΠΑ. Έτσι ξεκίνησαν  να διοργανώνονται πάρτι,  που ονομάστηκαν μπικίνι πάρτι .Η ιδέα  του μπικίνι μαγιό προήλθε από μια επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Τα μαγιό αυτό φορέθηκε από την Micheline  Bernardini  ,η οποία  ήταν χορεύτρια του καζίνο του Παρισιού! 
Το μαγιό αυτό λοιπόν ονοματίστηκε  «μπικίνι»
Όπως αναφέρει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡ.ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ο  νεωτερισμός κατέκτησε τον κόσμο και έτσι το μικρό νησάκι του Ειρηνικού  κάλυψε-τρόπος του λέγειν-  τα γυναικεία σώματα στις  πλαζ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρχαίες τοιχογραφίες υπάρχουν καλλίγραμμα γυναικεία σώματα που είναι ντυμένες με μπικίνι.  

Το ζιβάγκο ,όπως αναφέρει ο   ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡ.ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, πήρε την ονομασία του από τον ήρωα του μυθιστορήματος του Ρώσου Μπόρις Πάστερνακ ( 1890-1960) «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και επιβλήθηκε παγκόσμια.
Είναι η κλειστή μπλούζα μέχρι το λαιμό. Το συναντάμε κυρίως μονόχρωμη αλλά υπάρχει και σε διάφορα άλλα σχέδια.

Η κολόνια υπάρχει από τον  17ο αιώνα αλλά, με το όνομα κολόνια έγινε γνωστή  πιο μετά ,από μια πόλη της  Γερμανίας, την Κολωνία.

Η Σαντιγί ,  άσπρη κρέμα που βάζουμε  πάνω στα γλυκά , είτε για νοστιμιά ,είτε για ομορφιά , πήρε την ονομασία της από την πόλη της Γαλλίας την Chantilly.
Επίσης από πόλη της Γαλλίας οφείλει και το όνομά του το κονιάκ , τη Cognac.

Το σάντουιτς είναι παγκόσμια γνωστό από το 1762. Έχει πάρει το όνομά του από τον Άγγλο John Montagu Sandwich,  που του άρεσε να παίζει συνέχεια χαρτιά. Προκειμένου λοιπόν να μην σταματήσει το παιχνίδι ζήτησε να του φτιάξουν ένα φαγητό που αποτελούνταν από φέτες ψωμί και ανάμεσά τους κρέας. 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Βιβλίο:
ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡ.ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ(2009) Το Μέγα Βιβλίο Της Τουαλέτας (5η έκδοση), Αθήνα: ΑΓΚΥΡΑ
Ίντερνετ:  http://mag24.gr/stiles/afieroma/240-bikini-1946
                




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου