Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ηλεκτρονικό έγκλημα!


Η διάπραξη ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι ένα λεπτό ζήτημα που απαιτεί μία ειδικευμένη προσέγγιση. Στην Ελλάδα λειτουργεί η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η οποία ιδρύθηκε ως τμήμα επισήμως το 2004. Ως ηλεκτρονικό έγκλημα θεωρούνται:
· Το διαδικτυακό έγκλημα και οι μορφές του
· Παιδική πορνογραφία,
· Απάτες μέσω το διαδικτύου, (cracking και hacking),
· Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού,
· Κλοπή πιστωτικών καρτών,
· Διακίνηση ναρκωτικών, έγκλημα στα chat rooms.

Στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο, για το ηλεκτρονικό έγκλημα, το 2002,  επισημαινόταν ότι: α) οι περιπτώσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξάνονται με θεαματικούς ρυθμούς και β) η έρευνα, η συλλογή, η φύλαξη, η παρουσίαση και η απόδειξη των ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων αποτελούν κατεξοχήν δύσκολες εργασίες και απαιτούν τεχνικές γνώσεις, πέρα από τις νομικές.
Μεγάλη αξία έχουν και οι ψηφιακές αποδείξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστούν δυνατότερα: α) το Πότε συνέβησαν τα γεγονότα, β) Πού ήταν τα θύµατα και οι ύποπτοι, γ) Πότε και µε ποιόν επικοινώνησαν και δ) Αν είχαν σκοπό να διαπράξουν το έγκληµα (π.χ. από αποθηκευµένες πληροφορίες σε ένα Η/Υ).
Κάποιες συμβουλές που θα ήταν χρήσιμες για τους γονείς, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι κυρίως: α) η ενημέρωση στα παιδιά, καθώς υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι κατά τη συνομιλία στο διαδίκτυο με τυχόν αγνώστους, και προ πάντων, μην δίνονται προσωπικές πληροφορίες, β) ο έλεγχος, τοποθετείτε τους Η/Υ σε χώρους όπου μπορείτε να επιβλέπετε τις κινήσεις των παιδιών και να ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό που ανταλάσσουν  με φίλους τους.
Δες σχετικό βίντεο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου