Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Χωριά της Βουλγαρίας ζητούν την ένωση με την Ελλάδα.

Χωριά της Βουλγαρίας ζητούν την ένωση με την Ελλάδα. Το θέμα δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro".
Οι κάτοικοι δύο χωριών του Tsrantcha και του Brashten  της νότιου Βουλγαρίας δηλώνουν ότι επιθυμούν να αλλάξουν κράτος και να μην υπάγονται πλέον στο Βουλγαρικό αλλά στο Ελληνικό. Αναζητούν την αλλαγή της διοικητικής τους εξουσίας καθώς όπως δηλώνουν δεν αντέχουν την διαφθορά της Βουλγαρίας.
Τα δύο μικρά χωριά των 600 και 800 κατοίκων, τα οποία βρίσκονται στο βάθος των βουνών  της Ροδόπης τα οποία και χωρίζουν τις δύο χώρες ως φυσικό σύνορο, ζήτησαν εγγράφως να "διοικούνται είτε από τη Δράμα είτε από την Καβάλα".
"'Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα στη Βουλγαρία" αναφέρουν με το σχετικό σημείωμα που απέστειλαν με τις υπογραφές των κατοίκων. Αυτό επαναλαμβάνει και ο "ειδικός απεσταλμένος" τους στον Έλληνα πρέσβη.
Η όλη κατάσταση της δυσαρέσκειας ξεκίνησε από τα χρόνια κιόλας του κουμουνιστικού καθεστώτος όπου χάθηκε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και οι τίτλοι της ιδιοκτησίας τους, έτσι έχασαν τις περιουσίες τους. Έκτοτε οι χωρικοί μάταια προσπαθούν να αποδείξουν πως η γη που οργώνουν εδώ και  πολλές γενιές είναι δική τους.
"Στην Ελλάδα σέβονται αυτούς που δουλεύουν τη γη. Εδώ είναι το βασίλειο της απάτης και της διαφθοράς" υποστηρίζει η Ιλέν Ντολάπτσιεβ, δημόσιος υπάλληλος του χωριού Tsrantcha. Σημαντικό στοιχείο τις κίνησης αυτής των δύο χωριών είναι ότι στη νότιο Βουλγαρία κατοικούν  Σαρακατσάνοι και διατηρούν πολύ έντονη την Ελληνική συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου