Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Sea Orbiter: Μια νέα περιπέτεια για την ανακάλυψη του ωκεανού

Έχει την μορφή διαστημόπλοιου και είναι σαν να βγήκε από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το Sea Orbiter είναι ένα υπερσύγχρονο ωκεανογραφικό σκάφος. Οι γνώσεις από την εξερεύνηση του διαστήματος πρόκειται να εφαρμοστούν και στην θάλασσα. Η σχεδίαση του σκάφους έγινε από τον αρχιτέκτονα Ζακ Ρουζερί.

Το σκάφος έχει ύψος 51 μέτρα εκ των οποίων τα 31 βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για ένα ημιβυθιζόμενο σκάφος ανοιχτής θαλάσσης εκτοπίσματος 1000 τόνων. Έχει σχεδιαστεί να επιπλέει σε κατακόρυφη θέση και να μετακινείται παρασυρόμενο από τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά διαθέτει και δύο μικρούς κινητήρες που του επιτρέπουν αλλαγή πορείας και πραγματοποίηση ελιγμών υπό συνθήκες στενότητας χώρου.

 Στο υποθαλάσσιο τμήμα του θα φιλοξενούνται οκτώ "ωκεανοναύτες" σ'ένα θάλαμο υπό πίεση, στον οποίο επικρατούν συνθήκες αντίστοιχες με αυτές ενός διαστημικού σταθμού. Οι φυσιολόγοι και οι ψυχολόγοι θα συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της παραμονής κάτω από το νερό στον άνθρωπο. Στο τμήμα του σκάφους που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του νερού θα φιλοξενείται δεκαμελές πλήρωμα που θα επεξεργάζεται τα στοιχεία που συλλέγουν οι "ωκεανοναύτες" σχετικά με την μόλυνση των ωκεανών, με απειλούμενα είδη που είναι σημαντικά για το οικοσύστημα ή ακόμη και με άγνωστους θαλάσσιους οργανισμούς.

Για να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι και οι επιστήμονες που θα στηρίξουν το εγχείρημα χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια.Η ναυπήγηση άρχισε το 2011 και η συνολική δαπάνη εκτιμάται σε 52,7 εκατομμύρια δολάρια Το Sea Orbiter προγραμματίζεται να καθελκυστεί περίπου στα μέσα του 2013.




Ιωάννα Μαγγίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου