Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

1 Δεκεμβρίου "Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS"

Η πρώτη Δεκέμβρη δεν είναι μόνο η πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα  και η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου, αλλά είναι η Παγκόσμια  Ημέρα κατά του AIDS. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε από την εφηβική μας ηλικία, μιας κ οι μεγαλύτεροι φρόντιζαν να μας ενημερώνουν έμμεσα, είναι ότι απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Καθιερώθηκε ως  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης  Υγείας και στην συνέχεια  της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ.


Το AIDS  είναι η πιο φονική ασθένεια στον κόσμο και από το 1981 που ταυτοποιήθηκε είχε στοιχίσει την ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Acquired Immune Deficiency Syndrome που σημαίνει  Σύνδρομο  Επίκτητης Ανοσολογικής  Ανεπάρκειας. Ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του '60 και μετά την δεκαετία  του '70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες στον κόσμο. Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος  οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται  από είκοσι ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους.




Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας. Γι'αυτό τον λόγο η προστασία που πρέπει να έχουμε εξαρτάται ξεχωριστά από τον καθένα, θέτοντας σε εφαρμογή  τους βασικούς κανόνες  σεξουαλικής υγείας. Σημαντικό ρόλο  στην αντιμετώπιση των μολύνσεων του AIDS, καθώς και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, παίζει η χρήση του προφυλακτικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου