Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Το make up σκοτώνει!!!

Η Maria Gunning -ή Lady Coventry, όπως ήταν ευρέως γνωστή- γεννήθηκε το 1733 στο Λονδίνο και υπήρξε μία από τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής, η οποία έμεινε γνωστή στην... ιστορία για την εμμονή που είχε με τη χρήση καλλυντικών, προκειμένου να καλύπτει τις ατέλειες του δέρματός της. Η ίδια αφιέρωνε πολύ χρόνο καθημερινά για τον καλλωπισμό της, χρησιμοποιώντας «τόνους» παχύρρευστου λευκού make up και κόκκινου ρουζ.

Άλλωστε την εποχή εκείνη ήταν της μόδας το «βαρύ» μακιγιάζ, ενώ η τάση να έχουν οι γυναίκες κάτασπρο δέρμα και ροδοκόκκινα μάγουλα ερχόταν κατευθείαν από το Παρίσι. Το 1752 η Maria γνώρισε και παντρεύτηκε τον 6ο Κόμη του Coventry, με αποτέλεσμα να γίνει κόμισσα και να αρχίσει να συναναστρέφεται άτομα της υψηλής κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η φιλαρέσκεια και η ματαιοδοξία της νεαρής κοπέλας, πολλαπλασιάζοντας τις ποσότητες μακιγιάζ που χρησιμοποιούσε. 

Ο σύζυγός της μισούσε την πρακτική αυτή και προσπάθησε πολλές φορές να την σταματήσει, καθώς -εκτός από ενοχλητική- ήταν και επικίνδυνη για την υγεία της συζύγου του, αφού τα make upτης εποχής περιείχαν ποσότητες μολύβδου. Ωστόσο, η άγνοια της κοντέσας και η άρνησή της να περιορίσει τη χρήση τους την οδήγησε αργά αλλά σταθερά στο θάνατο, ο οποίος επήλθε τελικά από δηλητηρίαση του αίματος από μόλυβδο. Αυτό συνέβη το 1760 όταν η Maria ήταν μόλις 27 ετών. Και μπορεί να ήταν αρχικά γνωστή ως μια όμορφη γυναίκα, αλλά η ματαιοδοξία την κατέστησε ένα από τα πρώτα «θύματα των καλλυντικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου