Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Το νέο τεχνολογικό σύμπαν της Microsoft

Το όραμα της εταιρείας παρουσιάζεται μέσα από τα Windows 8



Λίγο καιρό πριν από την επίσημη παρουσίαση των Windows 8, στις 26 Οκτωβρίου, η Microsoft είχε κατακλύσει τα κανάλια με ένα πιασάρικο σποτ που διαφήμιζε τη νέα nis ταμπλέτα, Surface. Λογιών-λογιών άνθρωποι αναδείκνυαν με εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της νέας ταμπλέτας, όπως την ενσωματωμένη βάση στήριξης αλλά και το έξυπνο κάλυμμα, που κρύβει μέσα του ένα πληκτρολόγιο. Οι πρώτες «σφυγμομετρήσεις» έδειξαν πως η διαφήμιση δεν καταφέρνει απλώς να στρέψει το ενδιαφέρον των θεατών στη Surface, αλλά και να τους πείσει πως η εταιρεία έχει να προτείνει κάτι εντελών διαφορετικό.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Microsoft - ότι δεν παρουσιάζει απλώς άλλη μία αναβάθμιση των Windows, αλλά ένα πλήρως αναμορφωμένο όραμα. Φέρνει στην αγορά μια νέα έκδοση των Windows για υπολογιστές, ταμπλέτες και smartphones. Την ταμπλέτα Surface, μια νέα υπηρεσία μουσικής και προβολής ταινιών, ένα εξελιγμένο λογισμικό Xbox και μια αναβαθμισμένη έκδοση του Skype. Επιχειρεί, δηλαδή, να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό σύμπαν όπου όλα τα προϊόντα της θα συνδέονται μεταξύ τους και θα λειτουργούν μαζί με έναν εξελιγμένο, σχεδόν μαγικό τρόπο.

Η αποστολή είναι τόσο κρίσιμη για την ανταγωνιστικότητα της Microsoft απέναντι στην Apple, την Google και άλλες, που η εταιρεία έχει στηριχτεί αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις για να τα καταφέρει.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της η Microsoft «σφυρηλάτησε» ισχυρούς δεσμούς με εταιρείες όπως η Hewlett-Packard και η Dell, οι οποίες κατασκευάζουν συσκευές που «τρέχουν» το λογισμικό των Windows, ή η Intel, η οποία κατασκευάζει τα τσιπ που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές. Αυτήν τη φορά, όμως, δείχνει αποφασισμένη να κόψει αυτές τις γέφυρες, για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους καταναλωτές.

Το νέο σύμπαν που θέλει να φέρει η Microsoft μπροστά στα μάτια των καταναλωτών περιστρέφεται γύρω από τα Windows 8. Πρόκειται για ένα λειτουργικό με πλοήγηση αφής ενσωματωμένη στο DNA του και μεγάλα πολύχρωμα διαδραστικά tiles για την εκκίνηση των εφαρμογών.

Πάει ο καιρός που τα Windows ήταν απλώς ένα χρήσιμο, αλλά βαρετό εργαλείο που έδινε πρόσβαση στον εκτυπωτή ή στο λογισμικό για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Αντίθετα, σήμερα, έχεις ένα λειτουργικό σύστημα που δίνει ζωή και διαδραστικότητα στον υπολογιστή - σε ενημερώνει, για παράδειγμα, αυτόματα για τα tweets και τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι φίλοι σου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός δεδομένου λογισμικού που οι χρήστες υποχρεούνται να έχουν και ενός μέσου προηγμένης τεχνολογίας που οι χρήστες -της εμπειρίας πλέον-λαχταρούν να αποκτήσουν.

Μέσω των Windows 8, η Microsoft θα προσδώσει τα ίδια αισθητικά χαρακτηριστικά στις ταμπλέτες, στους φορητούς και τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Παράλληλα, οι υπηρεσίες cloud computing θα επιτρέπουν στους χρήστες να μπαίνουν στον υπολογιστή, στο κινητό ή το Xbox με τον ίδιο κωδικό. Θα μπορείς να αγοράζεις το αγαπημένο σου τραγούδι από την ταμπλέτα σου ενώ βρίσκεσαι στον δρόμο και αυτό να σε περιμένει στον υπολογιστή σου στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου