Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Διαδίκτυο & παιδιά


Facebook, μας φέρνει κοντά ή μας απομακρύνει;


 Έχει περάσει περισσότερο από μια  δεκαετία που το Internet μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Από μικρή ηλικία εθιζόμαστε μπροστά σε ένα "κουτί"  την τηλεόραση και στην πορεία ξεχνάμε την τηλεόραση και ασχολούμαστε με  αυτό που λέγετε ηλεκτρονικός υπολογιστής ή pc .Η προσφορά του pc  είναι μεγάλη στην επαγγελματική πορεία του ανθρώπου ,  αλλά είναι και εξίσου  "δαπανηρός σε χρόνο" καθώς έχει ριζώσει στο γραφείο και στο σπίτι μας . Βεβαία από μόνος τους  ένα υπολογιστής δεν είναι ολοκληρωμένος, χρειάζεται και το μαγικό και αναντικατάστατο διαδίκτυο, για να λειτουργήσει παραγωγικά.. είτε για εργασίες, είτε για έρευνες, είτε για  ψυχαγωγία , είτε για βοήθεια σε οτιδήποτε κι αν ψάχνετε, έχει λύσει τα χέρια. Δεν έχει όμως μόνο  θέση   στην ζωή των  ενηλίκων, αλλά και τον ανηλίκων. Όπως έχει ήδη επισημανθεί 8 με  10 Ελληνοπούλα κάνουν   χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ,  από τις  τελευταίες τάξεις  του Δημοτικού.Τα παιδιά  χρησιμοποιούν  κατά κύριο λόγο τον υπολογιστή για εργασίες του σχολείου , όπως το επέβαλε  το υπουργείο παιδείας, ενώ   περίπου το 65% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο,  χωρίς έλεγχο και ηλεκτρονική προστασία και με ελάχιστη γονική μέριμνα. 
 Πολλά παιδιά στις μέρες μας έχουν  το δικό τους ατομικό υπολογιστή και χειρίζονται το Ίντερνετ  πολλές φορές καλύτερα απ ’ότι πιάνουν το μολύβι.Επικοινωνούν μεταξύ τους και κανονίζουν τις συναντήσεις τους μέσω διάφορων chat όπως αυτό του facebook , ακούν μουσική και διασκεδάζουν, μιλούν τη δική τους κωδικοποιημένη γλώσσα και ανταλλάσσουν φωτογραφίες. Όλα  αυτά μόνο με μία συσκευή, που χωράει παντού, μετακινείται και μπαίνει ακόμη και στη σχολική τους τσάντα …ποιος θα το φανταζόταν!Κάποτε, κάθε σπίτι, για να θεωρηθεί πλήρες, έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον μια τηλεόραση, ένα ηχοσύστημα και ένα τηλέφωνο. Τώρα πια ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με υποστήριξη από το διαδίκτυο, καταφέρνει να εκπέμπει όλα τα κανάλια, να μεταδίδει όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και να κάνει δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις ταυτόχρονα ενώ ο ιδιοκτήτης του μπορεί να «σερφάρει» εικονικά σε όποιο μέρος του πλανήτη επιθυμεί.Οι ενήλικες μυημένοι σε αυτή την  μόδα, άρχισαν να κάνουν χρήση  του ηλεκτρονικού υπολογιστή και τα παιδιά με την σειρά τους να υιοθετούν αυτές τις συνήθειες. Αρχικώς, ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση του ήταν αρκετά περιορισμένη. Ένα άγνωστο πεδίο που το ανακάλυπταν οι αρκετά τολμηροί. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε με την εμφάνισή του ήταν…μυθικές και πολλοί από μας το αντιμετώπιζαν ως κάτι που θα ήρθε να βάλει φωτιά στην καθημερινότητά μας!
  Το τελευταίο διάστημα είναι  αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον παιδιών αλλά και εφήβων, λέγεται facebook. Ένας διαδικτυακός τόπος συνάντησης ανθρώπων όλων των ηλικιών, απ’όλο τον κόσμο, ο όποιος  προσφέρει μεγάλη διασκέδαση και χαλάρωση, εφόσον εκεί μπορούν να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους, να κάνουν νέους φίλους, να ανταλλάξουν απόψεις και να εκφραστούν με τον τρόπο που αυτοί θέλουν, χωρίς να λογοκρίνονται. Πόσο αθώο είναι αυτό το νέο «παιχνίδι» των παιδιών; Πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητα και τις συνήθειες τους;  Είναι κάποια από τα ερωτήματα  που θα μας απασχολήσουν.
  Τα παιδιά ενθουσιασμένα με την νέα τους αυτή ασχολία ,που μόνο αθώα δεν είναι,χάνουν τον ελέγχο,<<γνωρίζουν>> άτομα που δεν θα τα δουν πότε, και κυρίως βιάζονται να μεγαλώσουν και να  μπουν σε ένα κόσμο εικονικό, εξαιτίας  της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτήν την κοινωνική περιοχή δικτύωσης, όπως είναι λογικό δεν μπορεί να υπάρχει παράλληλα ο απαραίτητος έλεγχος σε όσους γίνονται μέλη . Έχετε αναρωτηθεί, ποια είναι τα όρια που μπορεί να θέσει ένα παιδί στο ποιόν θα κάνει «φίλο» του  κάτω από αυτές τις συνθήκες και πόσο καλά τον γνωρίζει; Με ποια κριτήρια συναναστρέφεται και μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες μαζί του; Πολλές φορές το μόνο που γνωρίζει γι’ αυτόν είναι το πρόσωπό του (αν η φωτογραφία που έχει καταχωρήσει είναι πραγματική). Το αρχικά ασφαλές λοιπόν αυτό παιχνίδι, μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε παγίδα επιτήδειων! 
  Σαν γονείς παρακινείται το παιδί να έχει μια καλή επαφή με την τεχνολογία αλλά συγχρόνως προσπαθείτε και εσείς αλλά και εμείς να συμβαδίζουμε με αυτά που ασχολείται, ώστε να καταφέρνετε  να επικοινωνείτε με το παιδί , να αντιλαμβανόμαστε τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και να μπορείτε  να τα αντιμετωπίζετε έγκαιρα.
Απ' την μια η  επαφή του  παιδιού με διαδικτυακούς τόπους συνεύρεσης, όπως το facebook, ενισχύει την κοινωνικότητα  και διευρύνει τους ορίζοντές του εφόσον συναναστρέφεται με ανθρώπους της δικής του αλλά και άλλης κουλτούρας και πραγματικότητας και  σαν γονείς αυτό οφείλετε  να το υποστηρίξετε.
  Τίποτα δεν βλάπτει αν γίνεται με μέτρο και τίποτα δεν είναι επικίνδυνο αν δεν το αφήσουμε  εμείς να γίνει.  Δεν είναι δύσκολο για το γονέα να βρει τις ισορροπίες στη σχέση του με το παιδί του και να διατηρεί μια στενή επαφή μαζί του. Στο χέρι της οικογένειας είναι να μεγαλώνει ένα ώριμο και ικανό παιδί που θα είναι σε θέση να κρίνει τι είναι ωφέλιμο και τι επικίνδυνο γι αυτό. Πάντα υπάρχει κάποιος τρόπος να επιλέγει το παιδί το σωστό και ακίνδυνο δρόμο, χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να του απαγορεύουν τίποτα και ταυτόχρονα να καταφέρνουν να βρίσκονται ουσιαστικά δίπλα του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην δεσμεύουν το παιδί, να μην  του αφαιρούν το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του, αλλά να κάνουν ότι μπορούν για να είναι παρόντες στον τρόπο ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου