Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΧΟΣ

Η λέξη άγχος στην σημερινή μέρα αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη έκφραση στο λεξιλόγιό μας. Είναι ένα έντονα δυσάρεστο συναίσθημα το οποίο προκαλείται από οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε θυμό, ένταση,δυστυχία ή νεύρα.
Διάφορα γεγονότα στη ζωή όπως θάνατος,διαζύγιο,ασθένεια,οικονομικά προβλήματα.. είναι κάποιοι από τους συνηθέστερους παράγοντες που ανάλογα με τη συχνότητά τους μπορούν να πυροδοτήσουν μια σωματική ή ψυχική αντίδραση.
Το άγχος βέβαια μπορεί να προκληθεί και από ευχάριστα γεγονότα όπως είναι ο γάμος,η εγκυμοσύνη, μια συνέντευξη,η πρώτη μέρα στη δουλειά..Τα παιδιά επίσης για ένα γονιό μπορεί να είναι πηγή χαράς και ζωής ωστόσο δεν παύει και να είναι μια βασική πηγή άγχους οι απαιτήσεις τους.
Κατά συνέπεια ο οργανισμός λόγω άγχους εμφανίζει πληθώρα συναισθηματικών και σωματικών αντιδράσεων.
Μερικές από τις συναισθηματικές αντιδράσεις είναι ανησυχία,υπερένταση,αγωνία,φόβος,επιθετικότητα,απογοήτευση και μελαγχολία.Οι σωματικές αντιδράσεις που προκαλούνται είναι ταχυπαλμία,πόνος ή πλάκωμα στο στήθος,δύσπνοια,ζαλάδα,τάση για λιποθυμία,ναυτία,προβλήματα ύπνου,νευρικότητα,μούδιασμα,τρέμουλο και πονοκέφαλος.
Κατά συνέπεια όλα τα παραπάνω προκαλούν αντιδράσεις συμπεριφοράς όπως είναι η απομόνωση,αποξένωση,κατάθλιψη,αναποφασιστικότητα, ευσυγκινησία,δυστροπία,απώλεια ενδιαφερόντων και τέλος λεκτική η σωματική βία προς τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου