Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η περιέργεια μας έστειλε στον Άρη


Στις 26 Νοεμβρίου του 2011 εκτοξεύτηκε το Curiosity, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ρομποτικό όχημα  και προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012  ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της διαπλανητικής εξερεύνησης.


Αποστολή του Curiosity είναι να ανακαλύψει αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη και αν ο πλανήτης μπορεί να υποστηρίξει ζωή στο μέλλον. Είναι γνωστό ότι ο πλανήτης είχε νερό σε υγρή μορφή για μεγάλες περιόδους πριν τρία δισεκατομμύρια χρόνια και ο ρομποτικός εξερευνητής θα αναζητήσει ίχνη αυτού του νερού. Επιπλέον θα πραγματοποιήσει πειράματα για την κατοικησιμότητα του πλανήτη Άρη, για την γεωλογία του και την γεωχημεία του. Το ρομπότ Curiosity έχει ήδη ταυτοποιήσει το πρώτο πέτρωμα, μεγέθους γροθιάς,


ενώ έχει ανακαλύψει ενδείξεις πως κάποτε έτρεχε νερό στον πλανήτη γεγονός που επιβεβαιώνει προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις.  

Όλα τα αποτελέσματα των επιτόπιων αναλύσεών του και το υλικό των 17 καμερών του θα στέλνονται στη Γη μέσω των κεραιών που το όχημα - εργαστήριο διαθέτει, ενώ παράλληλα θα δέχεται από τους επιστήμονες στη Γη συνεχώς νέες εντολές για το πού θα κατευθυνθεί.
Το σκάφος στοίχησε στην NASA  2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αποστολή του  αναμένεται να διαρκέσει για δύο τουλάχιστον χρόνια στο τέλος των οποίων όλοι ελπίζουν να έχει απαντήσεις γύρω από την ύπαρξη ζωής στον Άρη.


Ιωάννα Μαγγίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου