Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κάνει όντως «πέρα το γιατρό», καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Μήλο μου κόκκινο και ευεργετικό


Κατακόκκινο και ιδιαίτερα γευστικό, το μήλο, που αυτήν την εποχή θα το βρείτε στον πάγκο της μαναβικής στα... καλύτερά του, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, και αποτελεί –εκτός των άλλων- ασπίδα απέναντι στο άγχος, τη γήρανση, ακόμη και τον πυρετό.
Πιο συγκεκριμένα, το μήλο περιέχει:
- Φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται κυρίως στη φλούδα του και έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
- Αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας.
- Διαλυτές φυτικές ίνες, ικανές να συνεισφέρουν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης. Μάλιστα, Γάλλοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα [ως η κατανάλωση 2-3 μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακή LDL χοληστερίνη μέχρι και κατά 10%.
- Κερκετίνη, μία ουσία η οποία, σύμφωνα με έρευνες, δρα προστατευτικά απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Πηκτίνη, η οποία συνδέεται με τη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Και η λίστα με τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου δε σταματά εδώ. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το μήλο προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες οι οποίες σχετίζονται με την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης, ενώ παράλληλα δρα αποτελεσματικά και στον καθαρισμό των δοντιών και το φρεσκάρισμα της αναπνοής –ειδικά όταν καταναλώνεται με τη φλούδα.
Ξέρατε ότι...
Ένα μήλο έχει περίπου 65 kcal.
Αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου