Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση

                  

Ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση από την στρατόσφαιρα είναι ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ από την Αυστρία. Ταυτόχρονα, έσπασε και το ρεκόρ με το μεγαλύτερο άλμα από αερόστατο, σε ύψος 39 χιλιομέτρων από την γη και συγκεκριμένα από το Νέο Μεξικό.

Η προετοιμασία του διήρκεσε 5 χρόνια με πολλούς ανθρώπους κοντά του, αλλά παραλίγο να ματαιωθεί το μεγάλο του αυτό εγχείρημα καθώς ο θερμαντήρας του στο κράνος έπαθε μία βλάβη, με αποτέλεσμα να του θολώνει το ειδικό κράνος. Όπως παρατηρήθηκε, στην αρχή η θέση που είχε πάρει για την πτώση ήταν λάθος, όμως εξ αιτίας της πείρας που έχει στις πτώσεις με αλεξίπτωτα κατάφερε να την διορθώσει και έτσι όλα κύλισαν ομαλά, χωρίς κανέναν κίνδυνο. Σε συνδυασμό βέβαια με την ειδική στολή που φορούσε, που είναι παρόμοια με αυτή που φορούν οι αστροναύτες.  Το ταξίδι του με το μπαλόνι μέσα στον θάλαμο, που τον ανέβασε στην στρατόσφαιρα, διήρκεσε  δυόμιση ώρες και σταμάτησε στα 39.000 μέτρα. Ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ ήταν σε επικοινωνία με τους ειδικούς στην γη, όπου τον παρακολουθούσαν διαρκώς.  Αφού προετοιμάστηκε και η πόρτα του θαλάμου άνοιξε, παρέμεινε για κάποια λεπτά στο σκαλοπάτι και στην συνέχεια έκανε την μεγάλη βουτιά. Οι κάμερες παρακολουθούσαν συνεχώς την πτώση του, η οποία κράτησε 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, ενώ τα τελευταία 4 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα άνοιξε το αλεξίπτωτό του.

Αυτό το εγχείρημα δίνει έναυσμα στους ερευνητές για συμπεράσματα σχετικά με την κατασκευή ειδικών στολών για τόσο μεγάλες πτώσεις αλλά και για άλλα περιστατικά εκκένωσης  επανδρωμένων  διαστημικών σκαφών, για την διάρκεια που αυτά βρίσκονται στην στρατόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου