Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Web 2.0 και XHTML 2.0/HTML 5.0





Μια μεταβατική περίοδος έρχεται στο web, όπου τα μεγάλα site(Facebook, twitter, Likedin, My Space) έχουν φτάσει τις συγκεκριμένες τεχνολογίες στα όρια τους και χρειάζονται κάτι πιο δυνατό για το Web 2.0 το οποίο έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται. Τ0 επίσημο W3C ξεκινάει λοιπόν το draft της XHTML 2, όμως κάποιοι ανεξάρτητοι – κατασκευαστές browser, web developers, ανεξάρτητοι οργανισμοί κτλ. – δημιουργούν την WHATWG community και ξεκινάνε το draft της HTML 5 (και των Web Forms 2.0), το οποίο μετά από κάποιο καιρό το παραδίδουν στο W3C και γίνεται και αυτό επίσημο standard! Έτσι αυτήν την στιγμή έχουμε δύο επίσημους διαδόχους τις (X)HTML οι οποίοι μάλιστα έχουν πάρει και αρκετά διαφορετικές κατευθύνσεις σε θέματα αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού!

Αυτήν την στιγμή ούτε η HTML 5.0 ούτε η XHTML 2.0 δεν είναι επίσημη ή έχει περισσότερη υποστήριξη, αλλά το μπέρδεμα έχει ήδη γίνει και μάλιστα είναι πολύ μεγάλο! Καταρχάς, εάν κάποιοι browsers επιλέξουν να υποστηρίξουν ένα από τα δύο standards (extreme σενάριο, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ακόμα κάποιοι browsers προσπαθούν να υποστηρίξουν standards 7 χρόνων παλιά!). Επίσης τι θα γίνει σε development επίπεδο, όπου κάποια site θα υποστηρίξουν την μία markup και κάποια την άλλη? Όπως ανέφερα οι markup είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ενώ η HTML 5 έρχεται και με διάφορα Javascript APIs για ευκολότερο development σε αυτήν, το οποίο όμως μπορεί να μπερδέψει πολλούς developers (ιδιαίτερα νέους), αλλά και κατασκευαστές browsers, οι οποίοι θα πρέπει να ενσωματώσουν στους καινούργιους browsers πολλά νέα APIs. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω μπερδέματα, το θέμα μπορεί να γίνει και ακόμα πιο περίπλοκο μιας και η HTML 5 για παράδειγμα , έχει ήδη δύο parsing modes, ένα σαν HTML και ένα σαν XML, με το πρώτο να είναι πιο συμβατό με παλιότερους browsers ενώ το δεύτερο η αυστηρότερη έκδοση του και χρήση του σαν XML εφαρμογή! Υποθέτω πως και η XHTML 2 θα έχει ανάλογες επιλογές για parsing.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο μέσος web developer/designer, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, το W3C και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί, δεν έχουν εκφράσει την άποψη τους. Ενδιαφέρουσες απόψεις πάνω στο θέμα μπορεί κάποιος να βρει στο άρθρο της IBM, για την HTML V5 και XHTML V2, ενώ το καινούργιο άρθρο του A List Apart έχει ένα αναλυτικό preview στην HTML 5, και φυσικά για τους πιο σκληροπυρηνικούς υπάρχουν και τα επίσημα drafts.

Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι νέες τεχνολογίες δίνουν μάχη για το ποιά θα επικρατήσει και εμείς βρισκόμαστε στο επίκεντρο. Αναμένεται και μάχη ανάμεσα σε browsers για το ποιά αρχιτεκτονική θα στηρίξουν ενώ το έργο των developers θα είναι διπλό για να πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του web 2.0. Αυτήν την στιγμή λοιπόν, οι αντικαταστάτες της κλασικής μας (X)HTML markup είναι δύο, και μάλιστα με αρκετές διαφορές τόσο στον κώδικα (elements, attributes, κτλ.) όσο και στην φιλοσοφία τους. H HTML 5 και η XHTML 2 βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση working drafts, πράγμα που σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν αρκετά να ολοκληρωθούν και ακόμα πιο πολύ να τις υποστηρίξουν οι διάφοροι browsers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου