Κυριακή 29 Μαΐου 2011

NASA: Παίζοντας με τη φλόγα στον Διεθνή διαστημικό σταθμό

Η έλλειψη βάρους κάνει τη φλόγα να έχει διαφορετικές ιδιότητες απ' ότι σε φυσιολογικές συνθήκες. Έτσι, η ΝΑSA πειραματίστηκε στην Ουάσιγκτον με σταγόνες επτανίου στον Διεθνή διαστημικό σταθμό ώστε παράλληλα να επιτυγχάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ειδικών συστημάτων κατάσβεσης.

Η επεξεργασμένη εικόνα δηλώνει σε διαφορετικά χρώματα την κατάσταση μιας πύρινης μπάλας στο Διάστημα.
Λόγω της θερμότητας η τάση των καυσαερίων είναι ανοδική κόντρα στον αέρα που τα περιβάλλει. Σε αβαρία ωστόσο ο καπνός δημιουργεί μια σφαίρα γύρω από το περίβλημα της φωτιάς. (εικόνα κάτω)

Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε "Πείραμα Κατάσβεσης Φλόγας" -FEX (εικόνα αριστερά).

Η εικόνα προήλθε από την υπέρθεση των ασπρόμαυρων καρέ του βίντεο που κατέγραψε το φαινόμενο. Το δεξί της τμήμα είναι είδωλο του αριστερούγι' αυτό και φαίνεται ίδιο, χρησιμοποιώντας δηλαδή το φαινόμενο του καθρέπτη .

"Το φωτεινό κίτρινο σχήμα στο κέντρο είναι η σταγόνα καυσίμου, η οποία μετακινείται και συρρικνώνεται καθώς αντιδρά με το οξυγόνο και σχηματίζει αιθάλη.

Αρχικά, η αιθάλη σχηματίζει ένα σύννεφο μικρών σωματιδίων γύρω από τη σταγόνα (πράσινο). Τα σωματίδια αυτά ενώνονται σταδιακά σε μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία τελικά εκτινάσσονται σπειροειδώς προς τα έξω μαζί με σπίθες.

Με γυμνό μάτι, βέβαια, το μόνο που φαίνεται είναι μια βραχύβια, σφαιρική και γαλάζια φλόγα (ένθετη δεξιά)."
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου