Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Η "φιλολογία" περί κατάργησης του ΤΕΙ Πύργου

Η "Πρώτη" λαμβάνοντας σε δημοσίευμα της Αθηναϊκής εφημερίδας "Έθνος", που περιλαμβάνει το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο, παράρτημα Πατρών λίστα τμημάτων ΤΕΙ με χαμηλή ζήτηση τα οποία οδεύουν προς κατάργηση και εξετάζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Για τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας δε παρέστη προς το παρών τέτοιο ζήτημα.
 Προσπαθώντας να συσσωρεύσουν τον προϋπολογισμό καθώς πνιγόμαστε από χρέη οι πολιτικοί εξετάζουν την κατάσταση της κάθε σχολής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι αν μιας σχολής εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οικονομίας και αναβάθμισης. (Εξού και τα μαθήματα στη σχολή μας ΠΠΣ και ΝΠΣ και η κατάργηση κάποιων). 
Επίσης τα κριτήρια έγκονται στις διατάξεις του κτηρίου, διδακτικού προσωπικού, ωρών, αριθμού φοιτητών κ.α. Η φάση αναθεώρησης από τη μία φαντάζει αέναη από την άλλη δε φαίνεται να καθιερώνεται κι άμεσα.
Πώς όμως είναι δυνατόν να αψηφήσουν μια τόσο σπουδαία σχολή από τη στιγμή που ερχόμαστε πέμπτοι στις κατατάξεις των μαθητών; Ακόμα και τα πρωτόκολλα ΙΕΕΕ που χρησιμοποιούμε αλλά και οι νέες αίθουσες κι ομάδες που ανοίγουμε μαρτυρούν ότι ως σχολή έχουμε πολλές προοπτικές.
Πληροφορίες μάλιστα της "Π" από το ΤΕΙ, προαναφέρουν ότι ο σύλλογος σπουδαστών ετοιμάζουν κείμενο-απάντηση στο "Έθνος", που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
 Σύμφωνα ακόμη και με δηλώσεις του Σωκράτη Καπλάνη στο Ιόνιον FM δε κλείνει το ΤΕΙ Πύργου. Στήριξη υπάρχει κι από φορείς στην Ηλεία ώστε να μη βρεθούμε "εκτός νυμφώνος". Με δήλωση στο myteipat.gr:
"Κατά πόσο όλη η Ηλεία συμβάλει στην ανάδειξη και τη λειτουργία των τμημάτων ΤΕΙ;" αναρωτήθηκε ο κ. Καπλάνης, κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης του ΤΕΙ από την τοπική κοινωνία, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές των συντελεστών της εκπομπής Πρωινή Περίπολος, Γιώτας Αργυροπούλου και Δημήτρη Κολόκα, για την ανάγκη οι φορείς της Ηλείας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "θα πρέπει να δειχθεί έμπρακτα το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, κακά τα ψέματα, σε όλους τους τομείς".
 Εντούτοις βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου το παράρτημα Πύργου θα δεχθεί 100 εισακτέους στο τμήμα Μουσειολογίας - Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων και 250 εισακτέους στο τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ. Συνολικά η Ηλεία επρόκειτο να δεχθεί 540 νέους εισακτέους ενώ προβλέπονται 33 θέσεις ειδικών ειδικοτήτων. 

To βάρος τελικά πέφτει στην Αμαλιάδα, όπου καταργείται το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης. Ο κ. Καπλάνης ανακοίνωσε ότι οι σπουδαστές του είχαν πάρει μεταγραφή εκτός από 15 ουσιαστικά ενεργούς. Πάντως, στο στόχαστρο της Ηλείας έκλεισαν: Ολύμπια Οδός, αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ΣΕΤΤΗΛ.

 Στη λίστα καταργήσεων είναι κατά σειρά όπως αναφέρει και η εφημερίδα "Πρώτη" ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας:
 1. ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛ. ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (με έδρα τα Μουδανιά)
 2. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (με έδρα την Αμαλιάδα)
 3. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (με έδρα τα Γρεβενά)
 4. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)
 5. ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)
 6. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (με έδρα τα Τρίκαλα)
 7. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
 8. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 9. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (με έδρα τη Καρδίτσα)
 10. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
 11. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (με έδρα τον Άγιο Νικόλαο)
 12. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα το Ηράκλειο)
 13.  ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα την Άρτα)
 14.  ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΧΘΥΟΚΟΜΕΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)
 15.  ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)
 16. ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (με έδρα τη Δράμα)
 17. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα τη Κεφαλονιά)
 18. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα τη Κεφαλονιά)
 19. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (με έδρα τη Λευκάδα)
 20. ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ 
 21. ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
 22. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ,ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
 23. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ,ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
 24. ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
 25. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου