Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΑΝΤΙΟ ΘΑΝΑΣΗ

Σήμερα στις 7:10 το πρωί στον "Ερυθρό Σταυρό" έκλεισε τα μάτια ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Θανάσης Βέγγος από την Αμοργό. Δικαίως βραβευμένος αφού διέπραξε 126 ταινίες εκ των οποίων πρωταγωνίστησε στις 52 παίζοντας ταυτόχρονα σε άλλες 7. Ακόμη έδωσε το παρών στην τηλεόραση και το θεατρικό σανίδι με έντονη κοινωνική κριτική.
Μοναχοπαίδι, γεννήθηκε στον Πειραιά,στο Νέο Φάληρο στις 29/05/1927. Ο πατέρας του επαναστάτης και υπάλληλος της ΔΕΗ, εκ των οποίων φρονημάτων και απολύθηκε.Έτσι ο Θανάσης ρίχτηκε από μικρός στη σκληρή δουλειά, ιδίως με την επεξεργασία δερμάτων. Ήταν το παιδί της γειτονιάς, γεμάτο πλάκες, φάρσες και εξυπηρετήσεις.
Τη δεκαετία του '50 τον έδιωξαν στην Μακρόνησο όπου συμφιλιώθηκε με τον σπουδαίο καλλιτέχνη Νίκο Κουνδούρο, ο οποίος τον ώθησε στον κινηματογράφο και στην Μαγική πόλη το 1954, συνεχίζοντας  με μικρούς ρόλους και ως φροντιστής στο πλατό με συνδρομή στην ιστορία: Ο δράκοςΔιακοπές στην ΑίγιναΜανταλέναΣυννεφιασμένη ΚυριακήΟ Ηλίας του 16ουΠοτέ την Κυριακή. Πρώτος μεγάλος ρόλος οι δοσατζήδες το 1960 με τον Νίκο Σταυρίδη καταλαμβάνοντας και πνευματικά δικαιώματα.
 Γνώρισε το σανίδι στην παράσταση "Ομόνοια Πλάτς Πλούτς" δίπλα στον Νίκο Ρίζο και τον Γιάννη Γκιωνάκη το 1959.Επίσης συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, ΧίτλερΜην είδατε τον ΠαναήΖήτω η τρέλαΠολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, Φανερός πράκτωρ 000Τρελός, παλαβός και ΒέγγοςΠοιος Θανάσης;. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να ιδρύσει μέχρι και δική του ταινία παραγωγής ΘΒ-Ταινίες Γέλιου με τα χίλια ζόρια.
Η φιλία του με τον σκηνοθέτη με τον Νίκο Κατσουρίδη τον φθάνει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971 με το "θαυματούργημα"  Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; και 2 βραβεία (Α' ερμηνείας ανδρικού ρόλου και Ένωση Ελλήνων Κριτικών).  Το 1972 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παίρνει κι άλλο βραβείο Α' ερμηνείας ανδρικού ρόλου ως έξαρση στο κίνημα της εποχής.  άλλη γνωστή ταινία "Ο Θανάσης στα χρόνια της σφαλιάρας". Το 1980 το ρίχνει στην τηλεόραση, όπου το 1991 παίζει στην ταινία "Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης".
Περνούν τα χρόνια. Αλλάζει και το ύφος. Το κάνει σοφιστικέ. 
  • Ο Παντελής Βούλγαρης τον επιστρέφει στον κινηματογράφο με τις "ήσυχες μέρες του Αυγούστου" το 1991 με κρατικό βραβείο και Β' ερμηνείας ανδρικό ρόλο
    • και το 1998: "Όλα είναι δρόμος".
  • Επίδαυρος
    • 1997: Δικαιόπολις στους Αχαρνίς
    • 2001:Ειρήνη του Αριστοφάνη
  • 2002: τηλεόραση, Περί ανέμων και υδάτων
Τέλος, το 2008 πήρε ειδικό βραβείο στα Πρόσωπα 2008.Ο Θανάσης Βέγγος ανήκε στα σωματεία α.Ελλήνων Ηθοποιών και β. Παραγωγών. Μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Μάλιστα στα γυρίσματα του "Δράκου" γνώρισε την Ασημίνα κι έκαναν 2 γιους. 
Ένα ωραίο αφιέρωμα με όνομα "Αντίο Θανάση": http://www.youtube.com/watch?v=1ey35G7OCng

Επίσης, έχω δημιουργήσει το ακόλουθο βίντεο αναρτημένο στο youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=5VNhhJxfX8E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου