Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Μιμούμενοι το ανθρώπινο αυτί




Το κοχλιακό εμφύτευμα [cochlear implant (CI)] είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που τοποθετείται χερουργικά στο ανθρώπινο αυτί και παρέχει μια αίσθηση του ήχου σε άτομα τα οποία είναι κουφά ή έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής. Εναλλακτικά ονομάζεται και «βιονικό αυτί».
Το εμφύτευμα τοποθετείται χειρουργικά κατω από το δέρμα στο πίσω μέρος του αφτιού. Τα βασικά μέρη που περιλαμβάνει αυτή η συσκευή είναι:
  • να ή περισσότερα μικρόφωνα που συλλέγουν τον ήχο από το περιβάλλον.
  • Έναν επεξεργαστή ομιλίας, ο οποίος μαζί με το μικρόφωνο τοποθετείται πίσω πό το αυτί και μοιάζει με οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοίας.
  • Έναν εξωτερικό μεταδότη σήματος, συνδεδεμένο με καλώδιο με τον επεξεργαστή.
  • Ένα δέκτη/διεγέρτη, ο οποίος εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και συνδέεται με μαγνήτη με τον μεταδότη.
  • Ένα πολυκάναλο ηλεκτρόδιο, που εμφυτεύεται μέσα στον κοχλία.

Το Οι συχνότητες τις οποίες αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί είναι μεταξύ 20 Hz και 20.000 Hz. Ο σκοπός ουσιαστικά είναι το βιονικό αυτί να μπορέσει να «ακούσει» τις ίδιες συχνότητες που μπορεί να ακούσει και το αυτί που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Μερικά ιστορικά στοιχεία:
· Ο Volta περίπου το 1780 ανακάλυψε τη βολταϊκή στήλη (ηλεκτρική μπαταρία) και ήταν ο πρώτος που συνέδεσε πηγή 50 Volt με ηλεκτρόδια στον ακουστικό πόρο.
· Ο Brenner το 1868 μελέτησε τις επιπτώσεις της τοποθέτησης ηλεκτροδίων και την πολικότητα.
· Στις δεκαετίες 50 και 60 έγιναν σοβαρά πειράματα επάνω στην ηλεκτρική διέγερση, π.χ. ο Simmons το 1966: μελέτες σε βάθος, ακόμα πολυκαναλικότητα.
· Ο Michaelson το 1971 και ο House το 1976 έκαναν τις πρώτες εμφυτεύσεις ηλεκτροδίων με εφυτεύσιμο δέκτη- αποτυχία εξαιτίας της βιοσυμβατότητας.
· Αλλά από το 1972 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 80, έγιναν 1000 εμφυτεύσεις ηλεκτροδίων τύπου House/3M single-electrode.

Γ.Ευσταθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου