Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ερχεται η τρόικα με το... μαχαίρι της

Τα μέτρα της επόμενης τριετίας, 2012-2014, μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Οι επικεφαλής της τρόικας - Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Ε.Ε.και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ - συναντώνται σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό .
Η τρόικα βάζει στο στόχαστρο κοινωνικά επιδόματα, ειδικά μισθολόγια, τις δαπάνες της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τις φαρμακευτικές δαπάνες και αυτές των νοσοκομείων, ενώ απαιτεί να προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβανομένων των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, οδικών μεταφορών και ταξί. Αυτό προκύπτει από το Μνημόνιο στο οποίο είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα στο τέλος του Οκτωβρίου και το οποίο είχαν παρουσιάσει κατ' αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ» (14 Νοεμβρίου 2011).
Συνολικά, τα υπό διαπραγμάτευση μέτρα θα φτάσουν στα 7 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως την περίοδο 2013-14. Δεν αποκλείεται ωστόσο να χρειασθούν μέτρα και για το 2012, ανάλογα με το έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού, ο οποίος κινείται εκτός στόχου. Πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν χθες ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων για το 2012.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιανουάριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου