Οι αριθμοί αυτοί δεν αναφέρονται σε κάποιο πολεμικό γεγονός ή στον σεισμό που σημειώθηκε πρόσφατα στην Τουρκία. Αντιθέτως, αναφέρονται στα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στην Ελλάδα μόνο στον μήνα Σεπτέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε ολόκληρο τον οδικό χάρτη οι νεκροί έφτασαν τους 111 και οι τραυματίες τους 1511. Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι τα στοιχεία για το πρώτο 9μηνο του 2011, όπου τα ποσοστά ανέρχονται συνολικά στους 10.316 ατυχήματα με 806 νεκρούς και 12.680 τραυματίες. Παρατηρώντας κανείς αυτά τα ποσοστά συνειδητοποιεί ότι είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο ή έχει ξεσπάσει κάποια επιδημία. Καθώς ο μέσος όρος των ηλικιών είναι από 18 έως 65 χρονών.
Το γεγονός ότι υπάρχει μείωση ιδιαίτερα στους θανόντες είναι πολύ ενθαρρυντικό. Οι 806 νεκροί όμως δεν είναι καθόλου ασήμαντος αριθμός. Επίσης οι 1.286 βαριά τραυματισμένοι δεν είναι σε καθόλου καλή μοίρα. Σοβαρή περίπτωση θεωρείται η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ο ακρωτηριασμός ή ο πολλαπλός τραυματισμός με αποτέλεσμα το άτομο να χάσει τη διανοητική του επαφή με το περιβάλλον και να κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του.
Μόνο ρίγη μπορούν να προκαλέσουν όλα αυτά τα στοιχεία. Κι επειδή όλοι μας έχουμε κάποιο γνωστό ή συγγενή που να είχε τροχαίο ατύχημα, ή μπορεί να έχει τύχει και σε μας τους ίδιους, καλό θα είναι από δω και στο εξής όταν οδηγάμε να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι στο δρόμο μας. Εξίσου σημαντικό είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι η οδήγηση δεν είναι παιχνίδι. Από τη στιγμή μάλιστα, που η πολιτεία δεν φαίνεται να είναι ικανή να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία και να μην ξανά θέσουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο, οδηγώντας κάθε φορά πιο προσεκτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου