Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Εφημερίδες του 18ου και του 19ου αιώνα online


Τέσσερα εκατομμύρια σελίδες βρετανικών εφημερίδων του 18ου και του 19ου αιώνα είναι πλέον διαθέσιμες online από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Το κοινό θα μπορεί να δει τα φύλλα από 200 διαφορετικές εφημερίδες από τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, στην ειδησεογραφία των οποίων συμπεριλαμβάνονται γεγονότα όπως ο γάμος της βασίλισσας Βικτωρίας και η άνοδος των σιδηροδρόμων. Ο Εντ Κινγκ, επικεφαλής του τμήματος εφημερίδων της Βιβλιοθήκης, ανέφερε ότι το εν λόγω «άνοιγμα» της συλλογής είναι «άνευ προηγουμένου».

Οι αναζητήσεις στο αρχείο είναι ελεύθερες για τους πάντες, αλλά η πρόσβαση στις ίδιες τις σκαναρισμένες σελίδες γίνεται με χρέωση. Ένα από τα «highlights» της συλλογής είναι οι ανταποκρίσεις από την διάσημη Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας στη μάχη της Μπαλακλάβα, στον Κριμαϊκό Πόλεμο.


«Αντί να χρειάζεται να έρθει κάποιος να δεν τα εκθέματα επί τόπου στη βιβλιοθήκη, γυρνώντας κάθε σελίδα, ενδιαφερόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο θα μπορούν να εξερευνήσουν μόνοι τους αυτό το πραγματικό 'χρυσωρυχείο' ιστοριών και πληροφοριών το οποίο περιλαμβάνεται σε αυτές τις σελίδες. Η δυνατότητα αναζήτησης σε εκατομμύρια άρθρα μπορεί να φέρει αποτελέσματα τα οποία εναλλακτικά θα απαιτούσαν δουλειά εβδομάδων ή ακόμα και μηνών, απλά και μόνο με ένα κλικ και αναμονή μερικών δευτερολέπτων» είπε ο κ. Κινγκ.


Στο όλο project περιλαμβάνονται σελίδες από την Aberdeen Journal, την Belfast Newsletter, τη Western Mail και την Manchester Evening News. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καρπός της εργασίας μίας ομάδας η οποία εργάστηκε στο τμήμα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Κολιντέιλ, στο βόρειο Λονδίνο, όπου ψηφιοποιούσε 8.000 σελίδες την ημέρα. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι ο αριθμός των σκαναρισμένων σελίδων θα φτάσει τα 40.000.000.
Ο Εντ Βέιζι, υπουργός Πολιτισμού, Επικοινωνιών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, είπε ότι το αρχείο είναι μία «πλούσια και συναρπαστική πηγή πληροφοριών».

Tάσος Καλαϊτζής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου