Το τεχνολογικό επίτευγμα στηρίζεται στην αντικατάσταση των τρανζίστορ πυριτίου, που χρησιμοποιούνται σήμερα, με αντίστοιχα κατασκευασμένα απο νανοσωλήνες άνθρακα. Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι μικροσκοπικοί κύλινδροι που αποτελούνται απο άτομα άνθρακα όπου ένα τρανζίστορ κατασκευασμένο με αυτόν τον τρόπο είναι μέχρι και 500 φορές μικρότερο απο ένα αντίστοιχο απο τρανζίστορπυριτίου.
Επικεφαλής των ερευνητών της ΙΒΜ που έχει αναλάβει το συγκεκριμμένο project είναι ένας έλληνας, ο Φαίδων Αβούρης και η ανακάλυψη θεωρείται εξίσου σημαντική με εκείνη της δημιουργίας τρανζίστορ Πυριτίου το 1940.
Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν σε αυτό το εγχείρημα ήταν η μαζική παραγωγή τρανζίστορ νανοσωλήνων άνθρακα και η διάσπαση των μειγμάτων μεταλλικών και ημιαγωγών νανοσωλήνων που δημιουργούνταν με τους υπάρχοντες τρόπους παραγωγής.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό καθώς τα τρανζιστορ νανοσωλήνων άνθρακα όχι μόνο μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος απο ημιαγωγούς νανοσωλήνων, αλλά έχουν και κατα πολύ μεγαλύτερη θερμοαγωγιμότητα απο τα αντίστοιχα πυριτίου οπότε και μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, άρα παράγουν συστήματα μακράν υψηλότερων ταχυτήτων με μικρότερες ανάγκες ψύξης.
πηγές :
http://www.physics4u.gr/articles/nanotransistor.html
http://el.wikipedia.org/wiki/νανοσωλήνας_άνθρακα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου