Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Φουά-γκρά ακριβή λιχουδιά ή..μήπως όχι...


Το Foie gras έχει καθιερωθεί σε κάποιους κύκλους gourmet φαγητού ως ακριβό έδεσμα, αλλά αν οι περισσότεροι άνθρωποι ήξεραν πως παράγεται το φουαγκρά, θα ήταν τρομοκρατημένοι. Φουά-γκρά, είναι ο γαλλικός όρος για "λιπώδες ήπαρ", στην πραγματικότητα όμως είναι ένας όρος που δείχνει την υπερβολική σκληρότητα των ανθρώπων απέναντι στα ζώα. Είναι το πρησμένο, ασθενές συκώτι πάπιας ή χήνας που τρέφονται βίαια μόνο μέχρι το σημείο του θανάτου τους πριν απο τη σφαγή. Σε λίγες μόνο εβδομάδες, το συκώτι των πτηνών πρήζεται εως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος με αποτέλεσμα τα πουλιά να υποφέρουν αφού δεν μπορούν ούτε καν να σταθούν ή να αναπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο θανατώνονται και πωλούνται σαν "γκουρμέ" λιχουδιά.



Αυτή η πρακτική του βίαιου θηλασμού λέγεται πως προέρχεται από την Αρχαία Αίγυπτο, τότε οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι οι αγριόχηνες έτρωγαν υπερβολικά συχνά πριν ξεκινήσουν τις μεταναστεύσεις. Οι Αιγύπτιοι και αργότερα και οι Ρωμαίοι εξέτασαν τα όργανα της χήνας και διαπίστωσαν ότι είχαν καλύτερη γεύση, προσπάθησαν έτσι να προκαλέσουν τεχνητά αυτή την λιπώδη κατάσταση σε αιχμάλωτες χήνες.
Στη συνέχεια αυτή η πρακτική της βίαιης σίτισης οδήγησε σε ότι η σύγχρονη βιομηχανία ονομάζει φουά-γκρά. Σήμερα η παραγωγή φουά-γκρά είναι συγκεντρωμένη στη Γαλλία, η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% του φουά-γκρά στον κόσμο. Περίπου 24 εκατομμύρια πάπιες και μισό εκατομμύριο χήνες θανατώνονται ετησίως για την βιομηχανία της Γαλλίας ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 500,000 ή μισό εκατομμύριο πουλιά.



Στις σύγχρονες μονάδες φουά-γκρά, χήνες και πάπιες περιορίζονται, συνήθως σε μικρά είτε ατομικά είτε ομαδικά κλουβιά που κλειδώνουν τα πουλιά στη θέση τους. Η αντλία της μηχανής ρίχνει στους οισοφάγους τους ένα μείγμα καλαμποκιού-λαδιού που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο έως και τέταρτο του σωματικού βάρους των πουλιών κάθε μέρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου