Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
Συντριβή δορυφόρου στη Σιβηρία
Μιμούμενοι το ανθρώπινο αυτί
- να ή περισσότερα μικρόφωνα που συλλέγουν τον ήχο από το περιβάλλον.
- Έναν επεξεργαστή ομιλίας, ο οποίος μαζί με το μικρόφωνο τοποθετείται πίσω πό το αυτί και μοιάζει με οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοίας.
- Έναν εξωτερικό μεταδότη σήματος, συνδεδεμένο με καλώδιο με τον επεξεργαστή.
- Ένα δέκτη/διεγέρτη, ο οποίος εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και συνδέεται με μαγνήτη με τον μεταδότη.
- Ένα πολυκάναλο ηλεκτρόδιο, που εμφυτεύεται μέσα στον κοχλία.
Το ρόδι και η κρεμμύδα
Το ρόδι και η κρεμμύδα αφού έκαναν μια μεγάλη διαδρομή στον χρόνο, έφτασαν στις μέρες μας να είναι δύο από τα πιο γνωστά Πρωτοχρονιάτικα έθιμα. Ας δούμε όμως την πορεία και την κατάληξη του καθενός από αυτά ξεχωριστά.
Το ρόδι:
Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικίσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.
Το σπάσιμο του ροδιού όμως λαμβάνει χώρα κατά βάση, κάθε Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξιό τους πόδι.
Σε κάποιες άλλες περιοχές το σπάσιμο του ροδιού γίνεται είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς είτε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία την ίδια ημέρα. Στις περιοχές που σπάνε το ρόδι μετά την Θεία Λειτουργία, το έχουν πάρει μαζί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί.
Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση: «Έσπασε το ρόδι» που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα. Στον αντίποδα αυτής της έκφρασης βρίσκεται η «Θα σε φωνάξω να μου σπάσεις το ρόδι την Πρωτοχρονιά» την οποία λέμε κοροϊδευτικά σε κάποιον που θεωρούμε καντέμη.
Πριν μιλήσουμε για την «κρεμμύδα», αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, το ρόδι που σπάζεται την Πρωτοχρονιά, έχει φυλαχτεί στα εικονίσματα του σπιτιού από την ημέρα του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
Η κρεμμύδα:
Η γνωστή μας Πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα είναι το φυτό, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι, Scilla Maritima. Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τοποθετείται μια κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο πατέρας ή η μητέρα της οικογένειας την παίρνει στα χέρια του/της και χτυπώντας ελαφρά με την κρεμμύδια τα κεφάλια, ξυπνά τα μέλη της οικογένειας για να πάνε στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Στην συνέχεια η κρεμμύδα, κρεμιέται σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να φέρει υγεία και τύχη στην οικογένεια.
Κλείνοντας αυτό το κείμενο, σας προτρέπουμε να σπάσετε ένα ρόδι, να ξυπνήσετε με το χτύπημα της κρεμμύδας και να μπει στο σπιτικό σας κάποιος τυχερός για να σας κάνει ποδαρικό την Πρωτοχρονιά. Προλήψεις θα μου πείτε και ίσως να έχετε δίκιο. Και τα δύο πάντως είναι πολύ όμορφα έθιμα και είναι κρίμα να χαθούν, άσε που ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να «πιάνουν». Καλή χρονιά!!!
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011
Τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2011
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ // Τασος Καλαϊτζης
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011
The Dark Knight Rises
http://www.youtube.com/watch?v=GokKUqLcvD8
Κάτι «παίζει» με Εφραίμ
Ωστόσο, έντονο είναι το παρασκήνιο της απόφασης για τη σύλληψη του Εφραίμ, όπως επικαλούνται αρκετοί γύρω από τον ηγούμενο. Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος -και όχι μόνο. Συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τους οποίους επικαλέστηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, τόνισαν ότι προβληματίζει ιδιαίτερα η χρονική συγκυρία της προφυλάκισης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Ανθιμος, αφού ξεκαθάρισε ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε και εκείνος τον προβληματισμό των πιστών για τη χρονική συγκυρία των γεγονότων. Την έκπληξή του για την απόφαση προφυλάκισης του κ. Εφραίμ εξέφρασε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Παναγιώτης Μπαρδάκος
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011
Το θαύμα των Χριστουγέννων:Εντοπίστηκε κοπέλα που επέζησε από το τσουνάμι 7 χρόνια μετά !!!
Ήταν μόλις 8 χρονών, όταν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το τσουνάμι στην Ινδονησία παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.
Όλοι νόμιζαν ότι η μικρή Wati ήταν ανάμεσα στους 230.000 αγνοουμένους που χάθηκαν στα τεράστια κύματα, τα οποία έπληξαν την πόλη στην οποία ζούσε.
Επί 7 χρόνια το κορίτσι, που έπασχε από αμνησία, περιφερόταν, αναζητώντας τους συγγενείς της, τη μητέρα της και τα δύο αδέρφια της που την είχαν για νεκρή!
Η 15χρονη πλέον Wati θυμόταν μόνο ένα όνομα, του παππού της Ibrahim.
Έτσι, μόλις την Τετάρτη, πάλι σε μέρες Χριστουγέννων, εμφανίστηκε σε γειτονική πόλη από το χωριό της και ρωτούσε τους κατοίκους πώς μπορεί να φθάσει στο σπίτι της.
Πράγματι, κάποιοι που την άκουσαν, ήξεραν ποιον αναζητούσε και την πήγαν στο σπίτι του παππού της.
Εκεί ειδοποιήθηκαν οι γονείς της που έτρεξαν να δουν το κορίτσι, το οποίο ισχυριζόταν ότι ήταν η χαμένη κόρη τους.
Είχαν περάσει 7 χρόνια και είχε περάσει πολλές κακουχίες μέχρι να φτάσει και πάλι κοντά τους.
Ωστόσο ένα σημάδι πάνω από το φρύδι της ήταν αρκετό για να πειστούν ότι το 15χρονο κορίτσι που είχαν απέναντί τους ήταν πράγματι το παιδί τους…
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011
Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα
Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Αυτές οι γιορτινές μέρες στην Ελλάδα έχουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που δίνει τον τόνο της γιορτής σε πόλεις και χωριά και στην οποία συμβάλλουν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις μέρες σε διάφορα μέρη. Στη ζεστή ατμόσφαιρα της ελληνικής οικογένειας ακολουθούνται πολλά έθιμα για καλή τύχη όλο το χρόνο: το «ποδαρικό», το κρέμασμα της κρεμμύδας στην πόρτα και το σπάσιμο του ροδιού είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, τόσο η κρεμμύδα όσο και το ρόδι αποτελούσαν σύμβολα ευημερίας, αφθονίας για την οικογένεια και καλοτυχίας για τους απογόνους.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, σπάμε ένα ρόδι στο κατώφλι ή στην είσοδο του σπιτιού μας, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε ορισμένα χωριά οι κάτοικοι κρεμούν μία κρεμμύδα στην πόρτα τους. Το επόμενο πρωί ο πατέρας ή η μητέρα της οικογένειας χτυπούν με αυτή τα παιδιά τους ελαφρά στο κεφάλι για να τα ξυπνήσουν και να παρακολουθήσουν όλοι μαζί την εορταστική λειτουργία που γίνεται σε όλες τις εκκλησίες του τόπου μας.
Στο νησί της Κεφαλλονιάς, έχουν το «ευωδιαστό έθιμο» σύμφωνα με το οποίο για να γιορτάσουν τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, οι κάτοικοι ραντίζουν ο ένας τον άλλο με κολόνιες!
Στη Φλώρινα οι εορτασμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν τη λάμψη της φωτιάς. Ένα παραδοσιακό έθιμο που διατηρήθηκε στους αιώνες και συμβολίζει τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός.
Έθιμα επηρεασμένα από τις αρχαίες τελετές για τη θεά Δήμητρα είναι η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου που γίνεται στο χωριό Βόλακας στη Δράμα, στις 8 Ιανουαρίου.
Στον Βόλακα, οι εκδηλώσεις της ημέρες των Θεοφανίων είναι ιδιαίτερα πλούσιες, καθώς κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις, οι αναπαραστάσεις και ο χορός στους δρόμους του χωριού.
Στην Καστοριά, τα Θεοφάνια οι κάτοικοι αναβιώνουν ένα διονυσιακό έθιμο που διαρκεί τρείς ολόκληρες μέρες, τα «ραγκουτσάρια» όπου οι μεταμφιεσμένοι φορούν τρομακτικές μάσκες για να φοβίσουν τα κακά πνεύματα. Πάνε από σπίτι σε σπίτι και σε όλα τα γειτονικά χωριά ζητώντας να τους ανταμείψουν για την προστασία που τους παρέχουν από τα πλάσματα που θέλουν να τους βλάψουν. Όσο μάχονται όμως το κακό, φαγητό και ποτό τους προσφέρονται σε κάθε γωνιά, ενώ οι ήχοι της παραδοσιακής μουσικής προσκαλούν και προκαλούν όλο τον κόσμο να χορέψει σε ξέφρενους ρυθμούς συνοδεύοντας τους μουσικούς που πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης.
Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως στην Αριδαία Πέλλας, στην Καρδίτσα και σε χωριά της Κοζάνης των οποίων οι κάτοικοι κατάγονται από τον Πόντο, αναβιώνει ένα έθιμο αυτό που συμβολίζει τη γονιμότητα της γης. Τις ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων, πομπή μεταμφιεσμένων «οι μωμόγεροι», ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας στους ήχους των παραδοσιακών οργάνων.
Στην Κρήτη το ζύμωμα του χριστόψωμου θεωρείται θείο έργο και οι γυναίκες φτιάχνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μία ιεροτελεστία.
Στη Λήμνο το τραπέζι της πρώτης μέρας του χρόνου στρώνεται με αφθονία φαγητών και γλυκών προοιωνίζοντας την αφθονία των αγαθών για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Εκτός όμως από τα φαγητά, τοποθετούν απαραίτητα στο τραπέζι κλώνους ελιάς, ένα μεγάλο ρόδι και ένα μπολ γεμάτο μέλι, σύμβολο ευτυχίας και ευγονίας για κάθε σπιτικό.
Στη Δυτική Μακεδονία Μπουμπουσιάρια ονομάζονται τα καρναβάλια που γίνονται την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια στη Σιάτιστα και τα γύρω χωριά, καθώς και στα Βλαχοχώρια των Γρεβενών.
Τέλος το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας είναι ένα από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Έχει τις ρίζες του σε μία ιστορία που συνέβη πριν από εκατοντάδες χρόνια στην πόλη Καισάρεια της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, όταν την πολιορκούσε ένας αδίστακτος στρατηγός ο οποίος απαίτησε όλο το χρυσάφι της πόλης για να σταματήσει την πολιορκία. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχήθηκε για να προστατεύσει την πόλη, και μετά παρουσίασε στον στρατηγό τα χρυσαφικά που είχε μαζέψει από τους κατοίκους. Όταν ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι για να τα δει έγινε θαύμα και ένας καβαλάρης όρμησε πάνω στο στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο αφανίστηκαν και η πόλη σώθηκε. Για να επιστραφούν τα χρυσαφικά στους κατοίκους ζύμωσαν ψωμάκια και τα έβαλαν μέσα.
Με αυτό τον τρόπο η κάθε οικογένεια έπαιρνε ένα ψωμάκι που κόβοντάς το έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα, που έφερε χαρά κι ευλογία μαζί.
Από τότε κάθε χρόνο την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου, φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα βάζοντας μέσα ένα φλουρί.
Αυτός που θα πετύχει το φλουρί είναι ο τυχερός της χρονιάς!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011
Tο κοριτσάκι με τα σπίρτα
Δημοσιοποιήθηκαν τα πόθεν έσχες των βουλευτών
Συγκεκριμενα, δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009), όλων των υπόχρεων βουλευτών, ευρωβουλευτών, τέως βουλευτών, τέως ευρωβουλευτών, τέως υπουργών και υπεύθυνων οικονομικών και πολιτικών κομμάτων.
Όπως διαπιστώνεται ως τώρα 15 βουλευτές εμφανίζουν μείωση των καταθέσεών τους κατά μέσο όρο 100 χιλιάδων ευρώ και πάνω, ενώ υπάρχει μείωση και 400 χιλιάδων ευρώ.
Μόνο οι τέσσερις από αυτούς τους βουλευτές μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή τη μείωση (αγορές οικοπέδου, γραφείου, αγροτεμαχίου και μονοκατοικίας) κι έτσι από τους υπόλοιπους 11 θα ζητηθούν εξηγήσεις και θα ελεγχθεί μήπως οι μειώσεις είναι εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», Ευάγγελος Αργύρης σημειώνει ότι κανείς δεν έχει δηλώσει καταθέσεις στην Ελβετία, ενώ σε ότι αφορά γενικότερα στις καταθέσεις εξωτερικού - με βάση τις δηλώσεις των βουλευτών- δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά κυρίως προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα των βουλευτών.
Παναγιώτης Μπαρδάκος
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
Χριστουγεννιάτικη εβδομάδα
Χασάνδρα Φανή
Στυγερή δολοφονία 22χρονης φοιτήτριας στην Καστοριά
Μετά την απάνθρωπη πράξη του έγραψε στο Facebook
"Lypame kai sygnwmi... oti egine pleon den allazei .... se agapisa ... se agapaw kai 8a
synexisw na se agapaw Maou mou!!! 1 olokliro xrono mazi kai apo edw kai pera gia panta ws tin
aiwniotita mazi!Kalo ta3idi kai erxomai kai egw mazi sou! Allwste 1 xrono twra pote den afise o
enas ton allon mono tou..Erxomai (Νιέχ - Νιέχ μου)..............."
Χριστούγεννα στην Πράγα!
Τα κτίρια σε εντυπωσιάζουν, για τις μπαρόκ και γκόθικ κορυφές τους, ενώ όπου δείτε εκκλησία, θα σταυροκοπηθείτε, για την ομορφιά της. Το εγγυώμαι.
Επίσημη γλώσσα τα Τσέχικα, δεύτερη γλώσσα τα Γερμανικά και τρίτη τα Αγγλικά. Όχι ικανοποιητικού επιπέδου, αλλά βιώσιμα.Η πόλη διαθέτει Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που καλύπτουν όλες τις ανάγκες μετακίνησης, αν και όλες οι αποστάσεις μπορούν να περπατηθούν. Δεν θα πιστεύετε τις κυλιόμενες σκάλες….Γενικά η Πράγα δεν είναι ακριβή πόλη, αλλά δεν την λες και φθηνή. Η μπύρα τους είναι το μπαγκ, αφού στα μαγαζιά σερβίρουν το 0,5 λίτρο Pilsner με λιγότερο από 1,5 Ευρώ. Στα εστιατόρια, η μπύρα είναι πιο φθηνή από την κόκα κόλα.. (η οποία είναι πιο φθηνή φυσικά από το νερό).
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και «πιο κανονικά» μπαρ, με πιο δυνατά ωράρια και μεγαλύτερη ποικιλία σε κοκτέιλς. Το ίδιο χαλαρά βέβαια. Συνιστώ ανεπιφύλακτα (αν αντέχετε την κάπνα) το Al Capone!
Για τους clubber, υπάρχει το υπέρτατο 5οροφο club Karlovy Lazne. Ένα εισιτήριο (κοντά στα 6 €) 5 όροφοι, με 5 διαφορετικού τύπου clubs. Τι άλλο θέλετε;
Γενικά η πόλη είναι γεμάτη με ιταλικά εστιατόρια. Φοβερή ατμόσφαιρα συνάντησα στο Kmotra (όλο το μαγαζί είναι μέσα σε στοές φυσικά). Σε fast food, όλες οι γνωστές μας αλυσίδες, plus Burger King. Σαν βρώμικο, έχουν καντινούλες σε όλες τις μεγάλες πλατείες (ειδικά κάτω από το μουσείο) που έχουν πεντανόστιμα hot dogs και σνιτσελοειδή. Προσοχή όμως, γιατί το κλέψιμο πάει σύννεφο! Ευχάριστη έκπληξη επίσης και τα γυράδικα! Ναι η πόλη είναι γεμάτη τουρκικά γυράδικα – κεμπάπ, που αν αξιολογήσετε το μέρος, μπορείτε να αντιληφθείτε αν είναι ασφαλή ή όχι. Σίγουρα πάντως είναι γευστικά.
Για τους πιο κουλτουρέ, αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο από τα κονσέρτα κλασικής μουσικής, που μπορείτε να βρείτε σε όλην την πόλη!Τέλος, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, έχουν την τάση να τα στολίζουν με ξύλινα κουκλάκια, ενώ την Παραμονή των Χριστουγέννων το γουρουνόπουλο, έχει την τιμητική του। Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για Ευρώπη, στις 24 του Δεκέμβρη όλα κλείνουν νωρίς. Για να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή για εστιατόριο, καλύτερα να έχετε κλείσει μέρες νωρίτερα.
Αν θέλετε να επισκεφτείτε τα Χριστούγεννα ένα μέρος με πολλά έθιμα, τοπικές γευστικές λιχουδιές και υπέροχο κλίμα η Πράγα θα πρέπει να αποτελεί μία απο τις εναλλακτικές λύσεις σας. Ρομαντική, μυστήρια και λαμπερή.... Όποτε κι αν επισκεφτείς τη Πράγα, νιώθεις ότι είσαι σε μία από τις ομορφότερες πόλεις... Από τη μία πλευρά εντυπωσιάζεσαι από τους υπέροχους πύργους-κάστρα και από την άλλη θαυμάζεις τη ρομαντική της πλευρά... Τα Χριστούγεννα ολόκληρη η πόλη στολίζεται και βάζει τα γιορτινά της. Κάθε γωνιά της Πράγας γεμίζει από λάμψη, φως και χριστουγεννιάτικη μαγεία. Όλα είναι γιορτινά και η ευχάριστη παραμυθένια και παραδυσένια αίσθηση είναι διάχυτη παντού... Η Πράγα σας περιμένει για να σας αποδείξει ότι αποτελεί μια πόλη στη λίστα των "must" προορισμών...
Υπολογιστικό τσιπ προσομοιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011
ΟΙ "ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΙ"ΕΛΛΗΝΕΣ
Είναι γνωστή η άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη για τους Έλληνες. Μας θεωρούν τεμπέληδες, που δεν δουλεύουν και πως περνούν τις μέρες τους αραχτοί, πίνοντας φραπέ, κάτω από τον ήλιο. Η άποψη, αυτή, μάλιστα, έχει εκφραστεί πολλές φορές, ακόμη και από επίσημα χείλη, όπως για παράδειγμα τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατά το παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο από ό,τι στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη και πως απολαμβάνουν περισσότερες μέρες άδειας το χρόνο.
Βεβαίως, στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και πως οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό,τι στην Ευρώπη, όμως, κανένας από τους Ευρωπαίους δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτές.
Τώρα, όμως, το στερεότυπο που θέλει τους Έλληνες να τεμπελιάζουν και να μη δουλεύουν, έρχεται να καταρριφθεί με τον πλέον πειστικό τρόπο και συγκεκριμένα από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας για τις ώρες εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ ανά εβδομάδα (42,2 ώρες), έναντι 35,6 ωρών που εργάζονται οι Γερμανοί, 38 ωρών που εργάζονται οι Γάλλοι και 36,3 ωρών που εργάζονται οι Βρετανοί. Τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα, εργάζονται οι Ιρλανδοί (35 ώρες).
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε Ελλάδα και Αυστρία εργάζονται περισσότερες ώρες (43,7) από ό,τι οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη ΕΕ.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα The Guardian, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση. Μάλιστα, ο Guardian δεν διστάζει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία Ελλάδας και Γερμανίας.
Σημειώνεται, όμως, ότι η εικόνα αυτή αντιστρέφεται από το δείκτη παραγωγικότητας, στον οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορούν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2011.
Παπαζλή Μαρία