Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

The Hunger Games (Αγώνες πείνας)



   Σε μια μετα-αποκαλυπτική εποχή και χώρα, το έθνος της Πάνεμ, απομεινάρι της Βόρειας Αμερικής, κυριαρχεί έχοντας υποτελείς δώδεκα υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές. Η 16χρονη Κάτνις ζει στην Περιοχή 12 και καθημερινά δίνει έναν αγώνα επιβίωσης για την ίδια αλλά και για την οικογένεια της. Μέχρι που έρχεται ο Θερισμός, μια ετήσια κλήρωση/φόρος αίματος όπου επιλέγεται ένα κορίτσι και ένα αγόρι 12 εώς 18 ετών για να εκπροσωπήσουν την περιφέρεια τους στους Αγώνες Πείνας, ένα ριάλιτι σόου θανάτου οργανωμένο από την σκληρή διοίκηση του Πάνεμ όπου οι 24 παίχτες καλούνται να παλέψουν για την ζωή τους σκοτώνοντας τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ο τελευταίος επιζών είναι και ο νικητής.
   Η Κάτνις προσφέρεται να συμμετάσχει στους Αγώνες στη θέση της μικρότερης αδερφής της και ταξιδεύει στην Πρωτεύουσα Κάπιτολ μαζί με τον Πίτα, το αγόρι που κληρώθηκε, για να πάρουν μέρος στους Αγώνες. Εκεί γνωρίζουν μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από αυτή που ήξεραν καθώς έρχονται αντιμέτωποι με ένα κόσμο επιφανειακής λάμψης, ένα αδηφάγο τηλεοπτικό κοινό, τα αντικρουόμενα συναισθήματα των υπόλοιπων μελλοθάνατων μονομάχων, την σιωπηλή καθοδήγηση της διοίκησης καθώς και τον φόβο του επικείμενου θανάτου.
   Κάπως έτσι αρχίζουν όλα στην τριλογία βιβλίων της Σούζαν Κόλλινς “Hunger Games”(Αγώνες Πείνας). Το 1ο βιβλίο της σειράς με τον ομώνυμο τίτλο εκδόθηκε το 2008 και ακολούθησε το “Catching Fire”(Φωτιά) και το “Monkingjay”(Κοτσυφόκισσα) το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. Η τριλογία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ενώ μεταφράστηκε σε 26 γλώσσες. Το 2012 το 1ο βιβλίο της σειράς μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Αξίζει να αναφερθούμε στο εξαιρετικό καστ της ταινίας όπου ξεχωρίζουν τόσο οι παλιότεροι αναγνωρισμένοι ηθοποιοί όπως Ντόναλντ Σάδερλαντ, Στάνλει Τούσι, Γούντι Χάρελσον, Λένι Κράβιτς, Γουές Μπέντλει, Ελίζαμπεθ Μπάνκς, Τόμπι Τζόουνς, όσο και οι νεότεροι και πολλά υποσχόμενοι Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός Αισιοδοξίας», «X-Men: Η πρώτη Γενιά»), Τζος Χάτσερσον («Zathura», «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης»), Λίαμ Χέμσγουόρθ («Paranoia»), Ιζαμπέλ Φέρμαν («Orphan»). Η ταινία με την σειρά της γνώρισε μεγάλη επιτυχία ενώ κατάφερε, σε αντίθεση με άλλες, να περάσει στην συνείδηση του κοινού ως αντάξια των βιβλίων. Η δεύτερη ταινία της σειράς “Hunger Games: Catching Fire” ξεκίνησε να προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 22 Νοεμβρίου και έχει ήδη σημειώσει καλές εντυπώσεις τόσο για το κοινό όσο και για τους κριτικούς.
   Η συγγραφέας είπε ότι πηγή της έμπνευσής της αποτέλεσε ένα…τηλεοπτικό ζάπινγκ όπου στο ένα κανάλι παρακολούθησε εικόνες της απόβασης στο Ιράκ και στο άλλο ένα ριάλιτι σόου. Οι πηγές της έμπνευσής της διανθίστηκαν με το μύθο του Θησέα καθώς και τις μονομαχίες της Ρώμης και προσέφεραν το πλαίσιο των αγώνων. Παρακολουθώντας τους
«Αγώνες Πείνας» διαπιστώνουμε με σκληρό τρόπο την τρομαχτική ομοιότητα του φανταστικού κόσμου της Κόλλινς με τον δικό μας κόσμο. Η ταινία οπωσδήποτε καταφέρνει να μας περάσει τα μηνύματα της, να αποτελέσει τροφή για σκέψη και σίγουρα αξίζει το ενδιαφέρον μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου