Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Παράξενα φυτά.

Dracunculus vulgaris.
Κοινή ονομασία του φυτού στην Ελλάδα  είναι Δρακοντιά ή Φιδόχορτο. Το Dracunculus vulgaris είναι κονδυλώδες φυτό πολύ εντυπωσιακό λόγο του μεγέθους αλλά και του σχήματος άνθη. Το άνθος αποπνέει έντονη και άσχημη μυρωδιά  προσελκύοντας έτσι κυρίως μύγες. Το φυτό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 μέτρο σε ύψος.  Στην Αμοργό θεωρείται ένδειξη γρουσουζιάς.
Hydnellum peckii.
Ονομάζεται επίσης και φράουλες  με κρέμα, τα δόντια του διαβόλου ή κόκκινος χυμός δοντιών. Βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, μπορεί να “αιμορραγεί”  ένα φωτεινό κόκκινο χυμό που περιέχει μια χρωστική ουσία που είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιπηκτικές ιδιότητες. Είναι η πενικιλίνη της φύσης.
Hydnora africana.
H Hydnora africana είναι ένα φυτό τις νοτίου Αφρικής. Το φυτό αυτό φυτρώνει υπόγεια, εκτός από ένα σαρκώδες λουλούδι που αναπτύσσεται πάνω στην επιφάνεια του εδάφους. Το λουλούδι λειτουργεί σαν παγίδα για μικρό χρονικό διάστημα, κρατώντας φυλακισμένα τα σκαθάρια που έχουν μπει και τα απελευθερώνει όταν το λουλούδι ανοίξει εντελώς.
 Amorphophallus.
Το επιστημονικό όνομα του φυτού  είναι Amorphophallus titanum. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές και πρωτοανακαλύφθηκε στα τροπικά δάση. Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο. Μπορεί στο φυσικό του περιβάλλον να φτάσει τα 3,5 μέτρα σε ύψος! Ο βλαστός με το φύλλωμα από ένα ενήλικο φυτό μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέρα διάμετρο.

Rafflesia arnoldii.
Φυτρώνει στη νοτιοανατολική Ασία, έχει το μεγαλύτερο άνθος στον κόσμο. Η διάμετρος του μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο και το βάρος του  τα 11 κιλά. Το Rafflesia arnoldii παρασιτεί στις ρίζες άλλων φυτών γιατί το ίδιο δε διαθέτει ούτε ρίζες ούτε φύλλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου