Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

H μυστηριώδης ιστορία της Vivian Maier

Τα χαμένα φιλμ μιας άγνωστης φωτογράφου από τα 50s αλλάζουν την ιστορία της street photography όπως την ξέραμε..


Η ιστορία της φωτογραφίας δρόμου, όπως την γνωρίζαμε, ξαναγράφεται:



Το 2007, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας σε ένα τοπικό παλαιοπωλείο του Σικάγο, ο ιστορικός και συλλέκτης John Maloof απέκτησε εντελώς τυχαία ένα μεγάλο κουτί γεμάτο αρνητικά φιλμ που άνηκαν σε μία «άγνωστη ερασιτέχνη φωτογράφο».

  Του κόστισαν 380 δολάρια. Ένα ποσό όχι αμελητέο για την δουλειά κάποιου αγνώστου, θα μπορούσε να πει κανείς. Κι όμως, του αγόρασαν έναν μικρό θησαυρό: Μέσα στο κουτί με τα παμπάλαια αρνητικά ανακάλυψε μία από τους πιο αξιοσημείωτους καλλιτέχνες της σύγχρονης ιστορίας. Την απίθανη Vivian Maier.


Από τότε, η Maier γίνεται μέρα με τη μέρα γνωστότερη ως μία από τους σημαντικότερους εκφραστές της street photography ολόκληρου του 20ου αιώνα. Κι όμως, αυτή η οραματίστρια της δεκαετίας του 1950 και του 1960 ήταν στην πραγματικότητα ένας απόμακρος κι έντονα μυστικοπαθής άνθρωπος. Ποτέ στη ζωή της δεν είχε δείξει έστω και μία φωτογραφία της σε κανέναν. Ούτε καν στους στενότερους φίλους και συγγενείς. Παρ' όλα αυτά, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 100.000 αρνητικά καρέ, 700 ρολά έγχρωμου φιλμ που δεν είχε ποτέ εμφανίσει, και αρκετές 16mm ταινίες!

Εργαζόταν ως νταντά για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ενώ τα βράδια απομονωνόταν σε μια ήσυχη σοφίτα όπου ξεχώριζε και οργάνωνε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει την ημέρα, κάνοντας βόλτες με τα παιδιά που φυλούσε. Η μυστηριώδης φωτογράφος δεν απέκτησε ποτέ δική της οικογένεια, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε χωρίς εισόδημα, άστεγη στην ουσία, υπό την προστασία της Πρόνοιας. Τα αμέτρητα παιδιά που μεγάλωσε από το 1950 και μετά φρόντισαν τελικά να της αγοράσουν ένα διαμέρισμα, ενώ της πλήρωναν και όλους τους λογαριασμούς. Το 2009 απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Δεν μίλησε ποτέ σε κανέναν για τις φωτογραφίες της.

Σήμερα, ο κόσμος της τέχνης και αρκετοί Αμερικάνοι ιστορικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για την μυστηριώδη γυναίκα πίσω από αυτές τις εκπληκτικές φωτογραφίες. Στόχος τους είναι να μαζέψουν όλα τα κομμάτια του πάζλ γύρω από τη ζωή και την συγκλονιστική ιστορία μιας από τις πιο ταλαντούχες φωτογράφους της σύγχρονης Αμερικής. Ο Maloof έχει ήδη εκδώσει δύο λευκώματα με την δουλειά της, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε και το ντοκιμαντέρ που ο ίδιος γύρισε, για την ζωή της Maier.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου