Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΙΑ ΤΩΝ ΤΑΤΟΥΑΖ..!!!



 Η ιστορία του τατουάζ μετρά πλέον 7000 χρόνια και  ξεκινά από την Πολυνησία και την  Ταΐτή, εκεί γεννήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του μέσα στον χρόνο  από την χάλκινη εποχή μέχρι σήμερα. Τα πρώτα επίσημα δείγματα ανθρώπων με τατουάζ στην χάλκινη εποχή ήρθαν στο φως το 1991, όπου ανακαλύφθηκε ο «otzi, ο άνθρωπος πάγος» ο οποίος  γέμισε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλον τον κόσμο, όταν το κατεψυγμένο σώμα του βρέθηκε σε ένα βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας (στην κοιλάδα otz των Άλπεων). Το δέρμα του φέρει 57 τατουάζ του άνθρακα, εκ των οποίων: απλές τελείες και γραμμές κάτω στη σπονδυλική στήλη, ένα σταυρό στο εσωτερικό του αριστερού γονάτου, έξι ευθείες γραμμές 15 εκατοστών πολύ πάνω από τα νεφρά και πολλές παράλληλες γραμμές πάνω στους αστραγάλους. Η θέση των σημάτων τατουάζ αφήνει να εννοηθεί ότι πιθανότατα  το τατουάζ εφαρμόζονταν για θεραπευτικούς λόγους.

 Μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1948 η Ρωσίδα αρχαιολόγος Sergei Rudenko άρχισε τις ανασκαφές σε μία ομάδα τάφων, στα ψηλά βουνά του Αλτάι της δυτικής και νότιας Σιβηρίας, 120 μίλια βόρεια των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Εκεί βρέθηκαν μούμιες, που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.400 χρόνια. Τα τατουάζ στα σώματά τους αντιπροσωπεύουν μία ποικιλία ζώων.
Σώματα αντρών Σκυθών ανακαλύφθηκαν διατηρημένα σε πάγο στη Σιβηρία, των οποίων τα άκρα και ο κορμός καλύπτονταν από περίτεχνο τατουάζ μυθικών ζώων και από μυθικά πλάσματα στους ώμους, στους καρπούς και στον αντίχειρά τους.

 Στην  δυτική πλευρά του πλανήτη, στην ήπειρο της Αμερικής,  το τατουάζ ανάμεσα στις φυλές των Ίνκας και των Αζτέκων, χρονολογείται στο 1100 π.χ. στο βόρειο τμήμα της ηπείρου ανάμεσα στις φυλές των Haida, των mohikan αλλά και των cree ακόμα παλαιότερα τα τατουάζ ήταν σαν σύμβολο κοινωνικής θέσης, ενηλικίωσης και κατορθωμάτων στη μάχη γι αυτό και τα σχέδια τους ήταν περίτεχνα και κάπως άγρια.

 Στην άλλη πλευρά αυτή της γής στην άπω Ανατολή οι ιάπωνες με την εκπληκτική τεχνική-τέχνη τους, έδωσαν μια  άλλη διάσταση στο φαινόμενο τατουάζ επηρεάζοντας εμφανέστατα όλη την υφήλιο στον τρόπο απόδοσης των μοτίβων. Αυτό το κατάφεραν εξελίσσοντας τον τρόπο χρήσης των κατά τα αλλά παραδοσιακών εργαλείων τους και την ποιότητα των μελανιών τους, δημιουργώντας πέραν του μαύρου και αλλά χρώματα  φιλικά προς το ανθρώπινο δέρμα. Έτσι από άπλα τατουάζ, τα έργα τους έγιναν πραγματικά δημιουργήματα.

 Η Τέχνη του τατουάζ όμως δεν περιορίστηκε  στην δυτική και ανατολική πλευρά του πλανήτη αλλά προχώρησε λίγο παραπέρα και πέρασε και σε άλλα μέρη όπως η Ιαπωνία  και η Αίγυπτος  στην οποία βρέθηκε και εκεί μία θηλυκή μούμια  η οποία είχε διάφορες γραμμές και τελείες  τατουάζ στο σώμα της. Αυτή η μορφή τέχνης ήταν μόνο για τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως ήταν συνδεδεμένες με την τελετουργική πράξη.

 Τα τατουάζ  όμως πέρασαν και στην Ελλάδα από την αρχαιότητα όπου γενικά υπήρχε  η αντίληψη ότι τα  τατουάζ  αντικατοπτρίζουν την κατάσταση του ατόμου. Η πρακτική αυτή του τατουάζ επιβεβαιώνεται από τον  Έλληνα συγγραφέα Ηρόδοτο (450 π.Χ.), ο οποίος  είχε αναφέρει  το εξής: «το μεν εστιχθαι ευγενές κεκριται, το δε άστικτον αγενές!» που σημαίνει ότι όσο πιο εστιγμένο ήταν το σώμα του ανδρός τόσο πιο ευγενής και σπουδαίος λογιζόταν ενώ ένα σώμα άστικτο φανέρωνε αγένεια και κατώτερη κοινωνική τάξη!

 Τα τατουάζ σε κάθε φυλή  ανεξάρτητος από το που προερχόταν  γινόταν είτε για θρησκευτικούς λόγους, είτε για πολεμικούς , είτε για να δείχνουν ένα είδος δύναμης και επιβλητικότητας απέναντι στους άλλους.

 Στα νεότερα χρόνια ήταν ταυτισμένο με τους περιθωριακούς, τους μηχανόβιους, τους φυλακισμένους και τους οπαδούς μουσικών ρευμάτων όπως ροκ, Χέβυ Μέταλ, πανκ, αλλά και με διάφορα επαγγέλματα όπως ναυτικούς, εργάτες κλπ. Στις ταινίες ήταν χαρακτηριστικό των βαρυποινιτών και των μηχανόβιων μαζί με τα μακριά μαλλιά και τα δερμάτινα ρούχα.  

 Η ιστορία αυτής της τέχνης που λέγεται τατουάζ είναι πολύ μεγάλη! Σε κάθε άκρη αυτού του κόσμου υπάρχει μία μικρή  ιστορία για αυτά η οποία αποτελεί την κληρονομιά του και την εξέλιξη του μέσα στο χρόνο.

 Το σίγουρο είναι πως το τατουάζ πλέον δεν είναι ταμπού , δεν είναι μόδα αλλά μια φιλοσοφία που στόχο της έχει να εκφράσει και να δείξει αυτό που πρεσβεύει ο καθένας.

               Πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Tattoo
                           http://www.e-frapedia.com/2013/03/blog-post_1631.html
                           http://www.tattooland.gr/history-of-tattoo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου