Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Myndplay: Από θεατής γίνεσαι... σκηνοθέτης

Θα μπορούσε άραγε να βυθιστεί ο Τιτανικός, αλλά παρόλα αυτά ο πρωταγωνιστής Λεονάρντο ΝτιΚάπριο να ζήσει στη συνέχεια ευτυχισμένος με την αγαπημένη του Κέιτ Γουίνσλετ, αντί να καταλήξει στο βυθό;

Ή στο Love Story, για τους παλαιότερους σινεφίλ, η Άλι Μακ Γκρο να μην έχανε τη μάχη με το θάνατο και να ζούσε ευτυχισμένη στο πλευρό του Ράιαν Ο΄Νιλ;

Ναι, χάρη στην επαναστατική τεχνολογία Myndplay, την πρώτη στον κόσμο, που επιτρέπει στους θεατές να καθορίζουν με το νου και τα συναισθήματά τους το φινάλε μιας ταινίας.

Σύμφωνα με το New Scientist, το νέο σύστημα Myndplay (ανορθόγραφο λογοπαίγνιο στα αγγλικά, που παραπέμπει στις λέξεις "παιγνίδι του νου", αλλά και "έργο του νου"), επιτρέπει στους θεατές μιας ταινίας να ελέγχουν σε κομβικά σημεία την εξέλιξη του σεναρίου, με βάση τη δύναμη των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.

Ο θεατής φοράει μια ειδική "κάσκα" στο κεφάλι, που περιέχει ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, τα οποία ανιχνεύουν τα εγκεφαλικά σήματα, που σχετίζονται με τις διάφορες νοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις του κατά την παρακολούθηση της ταινίας. Ανάλογα με την "ανάγνωση" των εγκεφαλικών σημάτων, η ταινία παίρνει διαφορετική τροπή και το ανάλογο φινάλε.

Έτσι, οι θεατές δεν παραμένουν ουδέτεροι, αλλά με τον τρόπο τους, μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές του έργου και "καθοδηγούν" τα πράγματα ανάλογα με τις διαθέσεις τους, στο βαθμό που έχουν νοητική συγκέντρωση και συναισθηματική φόρτιση, με βάση τις μετρήσεις που συνεχώς κάνουν οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες της "κάσκας".

«Η νέα τεχνολογία επιτρέπει ένα επίπεδο διαδραστικότητας στο βίντεο, που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ ως τώρα. Ο θεατής διαλέγει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αν ο καλός ή ο κακός θα νικήσει και αν ο ήρωας στο τέλος θα επικρατήσει», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αζάμ, διευθύνων σύμβουλος της Myndplay.

Η νέα τεχνική προσφέρει μια εμπειρία που συνιστά "διασταύρωση" παρακολούθησης κινηματογραφικής ταινίας και βιντεοπαιχνιδιού. Ήδη πέντε σύντομα διαδραστικά φιλμ είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση-παίξιμο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όσους έχουν την αναγκαία "κάσκα" (κατασκευάστηκε τον περασμένο μήνα από την αμερικανική εταιρία NeuroSky για βιντεοπαιχνίδια και εκπαιδευτικές εφαρμογές, με κόστος περίπου 100 ευρώ) και το δωρεάν λογισμικό Myndplay.

Μία από τις ταινίες έχει τίτλο Paranormal Mynd και είναι ταινία τρόμου, στην οποία ο θεατής αναλαμβάνει το ρόλο ενός εξορκιστή μία άλλη ονομάζεται Βullet Dodger και έχει να κάνει με τον υπόκοσμο του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, μόλις παρουσιάστηκε επίσημα στην έκθεση τεχνολογίας "Gadget Show" του Μπέρμιγχαμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου