Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η διάσωση της Πορτογαλίας


Στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η διάσωση της Πορτογαλίας, εάν η χώρα ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το υφιστάμενο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, EFSF, έχει περισσότερα από αρκετά κεφάλαια για να διαχειριστεί το θέμα.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι κράτη μέλη της ΕΕ ασκούν πίεση στη Λισαβόνα για να ζητήσει βοήθεια, καθώς ανησυχούν ότι εάν η Πορτογαλία συνεχίσει να αρνείται τη βοήθεια αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ανέφερε πως δεν έχουν αρχίσει συνομιλίες για αυτό θέμα της διάσωση της Πορτογαλίας.

Η παραίτηση του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ κατά το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ θα ασκηθεί έντονη πίεση στη Λισαβόνα να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός αντιτάσσεται σθεναρά σε μια αίτηση για οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να διατηρήσει αυτή τη γραμμή, τουλάχιστον έως ότου μια νέα πορτογαλική κυβέρνηση σχηματιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η Λισαβόνα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 4,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ως ένα έναυσμα για να λάβει την απόφαση υποβολής αίτησης για οικονομική βοήθεια.

Ενα πρόβλημα που περιπλέκει την κατάσταση στην Πορτογαλία είναι ότι κάθε αίτημα για διάσωση θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου αντιτίθεται στο να ζητηθεί βοήθεια.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε περαιτέρω την Πέμπτη και ανήλθε στο 7,9%, αρκετά πάνω από το 7%, το οποίο θεωρείται ως βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου