Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

DEBTOCRACY:Το ντοκιμαντέρ για το ελληνικό χρέος


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα,ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή,όπως αναφέρει το επίσημο site των δημιουργών του.
Η αλήθεια είναι ότι είδα και εγώ την ταινία ένα βράδυ μαζί με την πλειοψηφία του online πληθυσμού της Ελλάδας.Δεν θέλω να κριτικάρω ούτε να δω την ταινία από κάποια σκοπιά αντίθετα γράφω με ιδιαίτερα καλή διάθεση για αυτήν.
Σίγουρα οι δημιουργοί της ταινίας Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.
Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Αναλυτικότερα η δομή της ταινίας:εισαγωγή με τα αιτία της παγκόσμιας κρίσης και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή,συνεχίζει με τη σχέση Ελλάδας ευρωζώνης και Goldman Sachs.Η ταινία προχωράει με ένα αφιέρωμα στον ισημερινό στο μεγάλο χρέος που είχε και στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής λογιστικού ελέγχου.Στον επίλογο καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισημερινού και έτσι να βγούμε από τη κρίση.
Εν τούτοις στις λύσεις που προτίνει το Debtocracy γεννιούνται διαφορά ερωτήματα, όπως τι κοινό έχει ο ισημερινός με την Ελλάδα,μπορεί να εφαρμοστεί η έννοια του απεχθούς χρέους σε δημοκρατικά καθεστώτα, μόνο η παγκόσμια κρίση ευθύνεται για το ελληνικό χρέος.
Πάντως πέρα από αυτά είναι μια ενδιαφέρον ταινία με μερικά ακραία στοιχειά που αξίζει να δει ο καθένας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου