Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η Microsoft κατηγορεί τη Google για μονοπωλιακή συμπεριφορά


Η Microsoft κατηγορεί τη Google, με επίσημη καταγγελία από τις Βρυξέλλες που υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι προσπαθεί να καταπνίξει τον ανταγωνισμό στις δικτυακές μηχανές αναζήτησης και στην αγορά online διαφήμισης.

Η έρευνα για αυτή τη καταγγελία που έγινε εις βάρος της Google ξεκίνησε το περασμένο Νοέμβριο, έπειτα απο ανάλογες καταγγελίες που είχαν καταθέσει αρκετές μικρότερες εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι η Google "θάβει" εσκεμμένα τους δικτυακούς τόπους τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Συγκεκριμένα, η Google κατηγορείται ότι:

  • Εμποδίζει την πρόσβαση του Bing και άλλων μηχανών αναζήτησης στο δικτυακό τόπο YouTube (ο οποίος ανήκει στη Google) και στο περιεχόμενο του Google Books.
  • Δημιουργεί εμπόδια στην προβολή βίντεο από το YouTube στα κινητά τηλέφωνα Windows Phone, ενώ αντίθετα τη διευκολύνει στα κινητά Android και Apple.
  • Εμποδίζει τους δικτυακούς τόπους από το να χρησιμοποιούν κουτιά αναζήτησης που συνεργάζονται με ανταγωνιστικές μηχανές.
  • Δεν επιτρέπει στους πελάτες της διαφημιστικής πλατφόρμας της να αξιοποιούν τα δεδομένα των χρηστών σε άλλες, ανταγωνιστικές διαφημιστικές πλατφόρμες.


«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Google πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει της ελευθερίας για καινοτομία. Δεν θα πρέπει όμως να της επιτρέπεται να εμποδίζει άλλους να καινοτομούν και να προσφέρουν ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε ο Σμιθ της Microsoft.

Η Google είναι σήμερα κυρίαρχη στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και η μηχανή της έχει μερίδιο 90% στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Microsoft, πάντως, έχει καταδικαστεί και η ίδια για μονοπωλιακές πρακτικές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν συνολικό ύψος 1,68 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου