Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ιαπωνία: Πτώση εξαγωγών και «βουτιά» εμπορικού πλεονάσματος


Πτώση για πρώτη φορά σε διάστημα 16 μηνών παρουσίασαν οι ιαπωνικές εξαγωγές, ενώ ''βουτιά'' παρουσίασε και το εμπορικό πλεόνασμα μετά τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ιαπωνία διολισθαίνει σε μια προσωρινή ύφεση, μετά την καταστροφή της υποδομής και των κατασκευαστικών εγκαταστάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, βυθίζοντας τη χώρα στη χειρότερη κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

''Αν η Ιαπωνία παρουσιάσει εμπορικό έλλειμμα τον Απρίλιο και το Μάιο, το ΑΕΠ είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσει μείωση κατά την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου'', δήλωσε ο Ακιγιόσι Τακουμόρι, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στη Sumitomo Mitsui Asset Management.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας το Μάρτιο ανήλθε σε 196,5 δις γεν (2,3 δις δολάρια), παρουσιάζοντας μεγάλη μείωση της τάξης του 78,9%.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% στα 5,87 τρισεκατομμύρια γεν, παρουσιάζοντας μείωση ύστερα από 16 μήνες, λόγω των μειωμένων εξαγωγών αυτοκινήτων (μείωση 27,8%), αναφέρει η ανακοίνωση του ιαπωνικού ΥΠΟΙΚ.

Η μείωση αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το 2,0% της κοινής εκτίμησης του Dow Jones και του Nikkei.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου