Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Jimmy Wales on the birth of Wikipedia

1 σχόλιο:

  1. Wikipedia: Η εγκυκλοπαίδεια του κοινού

    Το βίντεο αυτό μιλάει για την δημιουργία της Wikipedia ή αλλιώς Βικιπαιδεία όπως λέγεται το ελληνικό παράρτημα της, η οποία είναι μια παγκόσμια online εγκυκλοπαίδεια διαθέσιμη στο κοινό. Έχει δημιουργηθεί από το ίδρυμα Wiki του Τζίμυ Γουέηλς με σκοπό την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στην γνώση.

    Έχει ουδέτερη άποψη για όλα τα θέματα δεν υποστηρίζει κάποια θρησκεία, πολιτισμό, κόμμα ή οτιδήποτε αλλό κι αυτό είναι που την κάνει ακόμα πιο ισχυρή και σημαντική.

    Περιλαμβάνει πάνω από 2.000.000 άρθρα, από τα οποία τα 600.000 είναι στην αγγλική γλώσσα και δημιουργείται και μεγαλώνει από εθελόντες όλου του κόσμου. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει με ένα άρθρο που να αφορά κάτι ή να συμπληρώσει τη γνώμη του σε κάτι που ήδη υπάρχει. Οι εθελοντές και όλοι όσοι την συνθέτουν είναι πια τόση πολλοί που σε περιπτώσεις βανδαλισμού ή έντονων απόψεων άρθρα υπάρχει άμεση διόρθωση.

    Η Wikipedia έιναι τεράστιου μεγέθους αλλά σχεδόν μηδενικού κόστους λόγω του σχεδιασμού της. Βασικός εργαζόμενος της είναι μόνο ένας, ο συντηρητής του λογισμικού, ενώ αρθρογράφοι, όλοι όσοι θέλουν να συμβάλλουν.

    Πιστεύω ότι η ιδέα και η υλοποίηση ενός project σαν τη Wikipedia ήταν αναγκαίο στις μέρες μας, που υπάρχει τέτοια μεγάλη ροή στην ανταλλαγή πληροφοριών. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα στην γνώση και όχι μόνο οι προνομιούχοι είτε από πλευράς χρημάτων, εθνικότητας, φύλλου, θρησκείας ή οποιουδήποτε είδους διαχωρισμού. Ειδικότερα τώρα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και έρχονται, ύπαρχει τόση παραπληροφόρηση και άγνοια, και τεράστια προσπάθεια των ισχυρών να κρατηθούν οι πολίτες στο σκοτάδι και την αμάθεια, ώστε να μην έχουν το χάρισμα της κρίσης και του διαχωρισμού ανεπτυγμένο για να μην αντιδρούν στις αποφάσεις που τους επιβάλουν. Η Wikipedia μπορεί να μην είναι ένα είδος ενημερωτικής ιστοσελίδας από άποψης του τι συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης του, να μάθει και να διδάξει, να συνεργαστεί με άλλους αναγνώστες και να αναπτύξει την κριτική και λεκτική του ικανότητα, ιδίωμα που είναι υποανάπτυκτο στις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή