20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού
Κάθε παιδί, κάθε λαού ανεξαρτήτου θρησκείας, ανεξαρτήτου χρώματος και ανεξαρτήτου τρόπου ζωής πρέπει να έχει τα δικαιώματα που αξίζει να έχει ως παιδί. Να ζει ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια, χαρούμενες στιγμές και να νιώθει την θαλπωρή μιας ζεστής οικογενειακής εστίας.. Η ζωή κάποιων παιδιών ωστόσο σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι γιατί ίσως ζουν σε χώρες όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες λόγω φτώχειας ή τα καθεστώτα κάποιων χωρών δεν επιτρέπουν την μόρφωση των παιδιών αναγκάζοντας τα να δουλεύουν σαν ενήλικες για να συνεχίζουν να ζουν…
Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υπογράφηκε η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Σε αυτή τη σύμβαση συμμετείχαν 191 κράτη εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σομαλία.
Ας πούμε, λοιπόν, στα παιδιά μας για την σημαντικότητα της ημέρας αυτής.
Προτού υπογραφεί αυτή η σύμβαση, τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζονταν ίσα. Η φτώχεια, το οικονομικό χάος, η έλλειψη παιδείας, η εκμετάλλευση, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχε σαν αποτέλεσμα τις σοβαρές ασθένειες, τους ακρωτηριασμούς και τους θανάτους των παιδιών, επικρατούσε έντονα. Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, λοιπόν, αποφάσισε πως αυτή η κατάσταση έπρεπε να σταματήσει… Έτσι, υπογράψανε την σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, ώστε από εκεί και πέρα, όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι ίσα και να έχουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς οικονομικές και φυλετικές διακρίσεις.
Η ημερομηνία 20 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία η Συνέλευση ενέκρινε τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1959, και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού, το 1989.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Έτσι η Γενική Συνέλευση συνέστησε ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν την 20η Νοέμβρη ως ημέρα παγκόσμιας αδελφοσύνης και της κατανόησης μεταξύ των παιδιών. Επίσης να αφιερώνεται ως ημέρα της δραστηριότητας στην προώθηση των ιδανικών στόχων του για την ευημερία των παιδιών του κόσμου.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.
Αν και οι στόχοι είναι για όλη την ανθρωπότητα, που είναι κυρίως για τα παιδιά. Η UNICEF επισημαίνει τους στόχους που αφορούν άμεσα τα παιδιά και τους οποίους πληρούν ώστε να προβούν, σε ζωτικής σημασίας βελτιώσεις στη ζωή τους.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
17 Νοέμβρη 1973- 17 Νοέμβρη 2010 είναι 37χρόνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκιο έχεις..συγνώμη αναγνώστες!
ΑπάντησηΔιαγραφή