Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη




14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον στη χώρα μας ο διαβήτης εξαιτίας της παχυσαρκίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, επικίνδυνες διαστάσεις τείνει να λάβει και η ελλιπής ιατρική περίθαλψη και φροντίδα των διαβητικών ασθενών. Πόσοι από εμάς τα γνωρίζουν αυτά? Πόσοι γνωρίζουν τι πάθηση είναι ο διαβήτης και τι ποσοστό ενημέρωσης γίνεται για αυτήν την ασθένεια ?

Με αφορμή της 14 Νοεμβρίου όπου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη ας ενημερωθούμε επί του θέματος και ας ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο..

Γιατί 14 Νοεμβρίου ?

Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί στις 14 Νοεμβρίου είναι τα γενέθλια του Frederick Banting. Αυτός και ο Charles Best ήταν οπι πρώτοι που συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, μία ανακάλυψη που σίγουρα έχει σώσει εκκατομύρια ζωές.

Τι είναι ο Διαβήτης?

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που προκαλείται από ανεπάρκεια ή έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό και από μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη παράγεται κανονικά από συγκεκριμένα κύτταρα στο
πάγκρεας- ένα όργανο του σώματος που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης και άλλων ορμονών που προάγουν το μεταβολισμό των τροφών.
Η ινσουλίνη είναι η πιο σημαντική ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό για τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα .

Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ορμόνη ινσουλίνη.


Εκτός από την ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει και τη ρύθμιση των λιπιδίων και συχνά συσχετίζεται με παχυσαρκία και υπέρταση στον τύπου 2 διαβήτη.

Τύποι διαβήτη

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαβήτη. Οι βασικότεροι τύποι είναι:

Διαβήτης Τύπου 1, Διαβήτης Τύπου 2, Διαβήτης της Κυήσεως,

καθένας από τους οποίους παρουσιάζει ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα και διακρίνεται από ποικίλους τρόπους θεραπείας. Όλοι έχουν σοβαρές συνέπειες εάν δεν τύχουν αντιμετώπισης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Διαβήτη ?

Τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη στα αρχικά στάδια είναι τα ακόλουθα:

  • Έντονη δίψα
  • Έντονη πείνα
  • Συχνή διούρηση
  • Πληγές και έλκη που δεν αποθεραπεύονται εύκολα
  • Δέρμα που είναι ξηρό και φαγούρα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Προβλήματα στην όραση που επιδεινώνονται όπως θόλωση της όρασης
  • Ασυνήθιστη κούραση και νύστα
  • Μυρμηγκιάσματα ,μουδιάσματα και απώλεια αίσθησης στα πόδια και στα χέρια
  • Ξηρό δέρμα με κνησμό.
  • Συχνές και επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, ιδιαίτερα με μύκητες στο δέρμα, στα ούλη, στο γεννητικό σύστημα και στην ουροδόχο κύστη
  • Πληγές και μώλωπες που δεν επουλώνονται εύκολα. .


Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και συνεπώς η έγκαιρη ανίχνευση είναι πολύ σημαντική. Η κυριότερη ένδειξη του διαβήτη είναι υπερβολικά υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα, κάτι που ανιχνεύεται με εξετάσεις.
Εάν παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα που σχετίζονται με το διαβήτη, συμβουλευτείτε πάραυτα τον γιατρό σας.

Πρόληψη του Διαβήτη

Πέντε απλά βήματα είναι αρκετά για να μειωθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη, υπερτασικοί, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή):

· Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους

· 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)

· Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους

· Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)

· Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.

Στατιστικά

Μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων - που είναι και πιο ευάλωτες στο Διαβήτη - η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 71%.

Μελέτες ερευνητών επίσης σταδιακά έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση του Διαβήτη Τύπου 2 σε ενήλικες υψηλού κινδύνου. Οι αλλαγές στη διατροφή και η υιοθέτηση σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (όπως το περπάτημα) μείωσαν την εξέλιξη του διαβήτη σε συμμετέχοντες σε μία μελέτη κατά άνω του 40% κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ωστόσο στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης Διαβήτη, μίας μεγάλης μελέτης πρόληψης με ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διαβήτη, ο κίνδυνος εξέλιξης διαβήτη μειώθηκε άνω του 30% σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της αγωγής παρατηρήθηκε σε νεότερους και βαρύτερους ανθρώπους (ανθρώπους ηλικίας 25-40 ετών που ήταν υπέρβαροι κατά 23 έως 36 κιλά) και η μικρότερη μεταξύ μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων και ανθρώπων που δεν ήταν τόσο υπέρβαροι.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη στο πλαίσιο των δράσεών της και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη πραγματοποιεί
Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, με σύνθημα «η κάθε στιγμή… μετράει». Στόχος είναι η ορθή πληροφόρηση των ατόμων με διαβήτη, των γονέων, των εκπαιδευτικών, καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με τη νόσο.

Η Ομοσπονδία έχει ήδη επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τη Λάρισα, όπου η απήχηση του κοινού στο κάλεσμα ήταν πολύ μεγάλη. Στα ενημερωτικά περίπτερα που στήθηκαν στις δύο πόλεις ενημερώθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μέτρηση σακχάρου. Η Εκστρατεία προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέσα στο 2011.

www.novonordisk.gr/.../What_is_diabetes.asp

www.lifescaneurope.com/.../diabetes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου