Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Νέο χάπι "της επόμενης μέρας" για 5 ημέρες


Μετά το χάπι της επόμενης μέρας, ένα νέο χάπι «εκτάκτου ανάγκης», έρχεται να δώσει λύση στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αφού μπορεί να αποτρέψει την κύηση ακόμα κι αν ληφθεί 5 μέρες μετά τη σύλληψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές το νέο φάρμακο ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο και δεν ήθελαν να κυκλοφορήσει μέχρι να πιστοποιηθεί η ασφάλεια του. Όμως το σκεύασμα διατίθεται ήδη από τα φαρμακεία με συνταγή ιατρού.
Σκοτσέζοι ερευνητές βρήκαν ότι η ουσία ulipristal acetate μπορούσε να αποτρέψει την κύηση, εφόσον μία γυναίκα τη λάμβανε εντός μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος από τη σεξουαλική πράξη, σε σύγκριση με το διάστημα 3 ημερών εντός του οποίου πρέπει να ληφθεί το πλέον διαδεδομένο σήμερα φάρμακο αντισύλληψης μετά τη σεξουαλική πράξη, η λεβονοργεστρέλη. Η επείγουσα αντισύλληψη χρησιμοποιεί ορμόνες που είτε αποτρέπουν την έξοδο ωαρίου από την ωοθήκη τις επόμενες ώρες μετά τη σεξουαλική πράξη είτε σταματούν την εμφύτευσή του στη μήτρα.
Η κυκλοφορία του νέου σκευάσματος, πρέπει να σημειωθεί, είναι βαρύνουσας σημασίας για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, καθώς ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής ζωής των παιδιών στην Ελλάδα είναι τα 15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου