Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

Εικοσιένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πτώση του τσιμεντένιου «τέρατος».

Το τείχος του Βερολίνου ήταν ο φυσικός διαχωρισμός ανάμεσα στο Δυτικό Βερολίνο και την Ανατολική Γερμανία. Ωστόσο, ήταν επίσης το συμβολικό όριο μεταξύ της δημοκρατίας και του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Από την ανέγερσή του στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 δημιούργησε δυο Γερμανίες ,με διαφορετικά πολιτικοϊδεολογικά, οικονομικά και πολιτισμικά συστήματα. Η μια απέναντι στην άλλη. Η Δυτική Γερμανία διοικούταν από τους Συμμάχους ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία και η Ανατολική Γερμανία από τη Σοβιετική Ένωση.

Το Τείχος χτίστηκε με εντολή της ηγεσίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας από οικοδόμους υπό την προστασία και την επιτήρηση της αστυνομίας και του στρατού. Χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Από τα αρχικά συρματοπλέγματα και τα οδοφράγματα, περάσαμε στην ουδέτερη ζώνη ,την περίφημη «no man’s land», τα ναρκοπέδια, τα παρατηρητήρια, τους εκπαιδευμένους σκύλους και τους ελεύθερους σκοπευτές. Οι κάτοικοι του Δυτικού Βερολίνου δεν μπορούσαν πλέον να εισέρχονται ελεύθερα στην Ανατολική Γερμανία ,η οποία επίσης απαιτούσε την έκδοση των πολιτών της που ταξίδευαν προς τη Δυτική Γερμανία και δεν επέστρεφαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 75.000 άνθρωποι σύρθηκαν στα δικαστήρια της Ανατολικής Γερμανίας, με την κατηγορία της «εγκατάλειψης της χώρας». Το αδίκημα τιμωρούταν με ποινές κάθειρξης μέχρι και οκτώ χρόνων. Υπολογίζεται ότι σε επεισόδια στο τείχος έχασαν τη ζωή τους 239 άτομα προσπαθώντας να αποδράσουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο. Ανάμεσα στους οποίους ήταν και συνοριοφύλακες.

Το Τείχος θα παρέμενε εκεί για 28 χρόνια ,εώς τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989 ,όταν η ανατολικογερμανική τηλεόραση μεταδίδει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να περάσουν τα σύνορα. Χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο Τείχος και απαιτούν από τους φύλακες να τους αφήσουν να περάσουν στην άλλη πλευρά. Τις επόμενες ημέρες, οι κάτοικοι του Βερολίνου γκρεμίζουν το Τείχος με αξίνες και σφυριά. Όλοι ήταν συγκλονισμένοι από ευτυχία , ήταν η πιο σημαντική ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου