Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

"Eνδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα"

Την Κυριακή 11η Νοεμβρίου 1918 τερματίζεται ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Τις δυνάμεις της Αντάντ ,Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και την Τριπλή Συμμαχία,η οποία αποτελούταν από τις Κεντρικές αυτοκρατορίες ,Γερμανία και Αυστρία, στις οποίες προσχώρησαν η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Βουλγαρία.

Τα αίτια του πολέμου που δημιούργησαν ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών προέρχονταν από τις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές τους βλέψεις.

Η αφορμή για την κήρυξη του πολέμου δόθηκε την 28η Ιουνίου 1914, όταν ο αρχιδούκας της Αυστρουγγαρίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του, Σοφία φον Τσότεκ δολοφονούνται από το νεαρό σπουδαστή Γαβριήλ Πρίντσιπ, Σέρβο εθνικιστή στο Σεράγεβο. Έχοντας η Αυστροουγγαρία την υποστήριξη της Γερμανίας διέταξε γενική επιστράτευση, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Σερβίας και βομβάρδισε το Βελιγράδι. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο πόλεμος γενικεύτηκε. Τις επόμενες μέρες, η Γερμανία κηρύττει τον πόλεμο στη Ρωσία ,στη Γαλλία και στο Βέλγιο, ενώ η Αγγλία κηρύττει τον πόλεμο στη Γερμανία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 60 περίπου κηρύξεις πολέμου σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 28 Ιουνίου 1917 με 300.000 στρατιώτες που εντάχθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο αγγλογαλλικό στράτευμα, καθώς ο Βενιζέλος πίστευε πως η θέση της Ελλάδας ήταν στο πλευρό της Αντάντ, γιατί έτσι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων. Αντίθετος ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που επέμενε να μείνει η Ελλάδα ουδέτερη. Η διαφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Κωνσταντίνος και να εγκαταλείψει τη χώρα. Η πιο σημαντική στιγμή του ελληνικού στρατού ήταν η νίκη στις 30 Μα'ί'ου 1918 στη «μάχη του Σκρά».


Το τέλος του πολέμου σήμανε η ολοκληρωτική νίκη των αγγλικών, γαλλικών, αμερικανικών και βελγικών στρατευμάτων, υπό τη διοίκηση του Γάλλου στρατηγού Φερντινάν Φος , επί των γερμανικών δυνάμεων πίσω από τη γραμμή της Χαϊδελβέργης.
Την 11η Νοεμβρίου 1918 υπογράφηκε η ουσιαστικότερη ανακωχή, η ανακωχή της Κομπιέν, η οποία όριζε την «άνευ όρων» συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Η Ευρώπη εξέρχεται κατεστραμμένη από τον πόλεμο. Οι υλικές καταστροφές επηρεάζουν ουσιαστικά την παραγωγή και έτσι οι περισσότερες ευρωπα’ι’κές χώρες είναι χρεωμένες στις ΗΠΑ .
Τα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια. Ακόμη, η χρησιμοποίηση από το γερμανικό στρατό ασφυξιογόνων αερίων θα πολλαπλασιάσει τα θύματα του πολέμου. Εκατοντάδες χιλιάδες Άγγλοι στρατιώτες θα υποστούν εγκαύματα σε σοβαρό βαθμό. Πολλοί μάλιστα έχασαν το φως τους.
Με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη λήξη του πολέμου, οι ηγέτες της Ευρωπα’ι’κής Ένωσης , καθώς και απεσταλμένοι απ' όλο τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου του 2008 στη πόλη Βερντέν της βόρειας Γαλλίας και σε ειδική τελετή απένειμαν φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα του πολέμου, ακριβώς στις 11.00΄ τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή και τερμάτισε ο Μεγάλος Πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου