Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζεται το θρίλερ με την υπόθεση του Έλληνα αιχμάλωτου καπετάνιου


Στα χέρια Σομαλών πειρατών βρίσκονται εδώ και οχτώ μήνες, ο 61χρονος πλοίαρχος Γεώργιος Σκαλίμης καθώς και 13 ναυτικοί από τη Σρι Λάνκα. Ο κος Σκαλίμης εργαζόταν ως πλοίαρχος στο Σαουδαραβικών συμφερόντων πλοίο AL – NISR AL – SAUDI της πλοιοκτήτριας εταιρίας INTERNATIONAL BUNKERING COMPANY LTD (IBCO), όταν την 01/03/2010 κατελήφθη στον κόλπο του Άντεν από Σομαλούς πειρατές. Σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειας του ναυτικού, ο κος Σκαλίμης και οι 13 ναυτικοί από τη Σρι Λάνκα κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την κατάσταση του Έλληνα πλοιάρχου δεδομένου ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακή πάθηση και δεν λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται.

Το πλοίο που κυβερνούσε ο Ελληνας ναυτικός πλέει υπό σημαία της Σαουδικής Αραβίας. Τα λύτρα που ζητούν οι πειρατές για την απελευθέρωση των δεκαπέντε ομήρων είναι ένα εκατομμύριο οχτακόσιες χιλιάδες δολάρια. «Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ωστόσο για να εκταμιευθούν απαιτείται η υπογραφή του Σαουδάραβα βασιλιά. Εκείνος, όμως, δεν υπογράφει επικαλούμενος το σχετικό μνημόνιο που έχει υπογράψει με τους Αμερικανούς, δηλαδή τη μη πληρωμή τρομοκρατών».

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επικοινωνίας που είχε ο πλοίαρχος Γιώργος Σκαλίμης με τη σύζυγό του, πριν από λίγες ημέρες, της ανέφερε τις τραγικές στιγμές που εξακολουθεί να βιώνει στα χέρια των Σομαλών πειρατών. «Οπως πρόλαβε και μου είπε ο σύζυγός μου, πριν λίγες ημέρες είχε πολλή φουρτούνα και τα βαρκάκια δεν μπορούσαν να βγουν για να καταλάβουν άλλα βαπόρια. Τότε οι πειρατές έβαλαν το όπλο στο κεφάλι του Γιώργου και τον ανάγκασαν να οδηγήσει το πλοίο του προκειμένου να προσεγγίσει ένα άλλο που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους. Κρατούσαν, μάλιστα, ομήρους τρεις ναυτικούς από το πλήρωμά του. Εκτός αυτού, όταν πλησίασαν, τα αμερικάνικα ελικόπτερα που βρίσκονταν από πάνω άρχισαν να πυροβολούν. Τότε ο άντρας μου φώναξε “μην πυροβολείτε γιατί κρατάνε τρεις ομήρους από το πλήρωμά μου”. Ευτυχώς, το άλλο πλοίο είχε πολύ καλά συστήματα ασφαλείας και το πλήρωμά του κλείστηκε μέσα στο μηχανοστάσιο και γλίτωσε. Ομως οι πειρατές καταστρέψανε τα πάντα πάνω στο βαπόρι».

Με βάση τα ανωτέρω και με δεδομένο το γεγονός ότι ο κος Σκαλίμης βρίσκεται σε ομηρεία για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα: Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την απελευθέρωση του Έλληνα πλοιάρχου και γιατί υπάρχει τόσο ελλιπής ενημέρωσή στην χώρα μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου